Det skulle bare have været en helt almindelig hilsen i forbindelse med topmødet i Singapore natten til tirsdag dansk tid. Men sådan gik det ikke.
I stedet endte de i en akavet klassiker, som vi alle kender fra supermarkedet, eller når vi skal passere en anden person i døren. Først en fremstrakt hånd, så honnør og så en fremstrakt hånd igen, mens den nordkoreanske militærmand gør det i præcis omvendt rækkefølge. Akavet.
Men det komiske øjeblik har også skabt vrede blandt kritikere og tidligere militærfolk i den amerikanske hær.
New York Times har talt med generalmajor Paul D. Eaton, der er gået på pension efter at have gjort tjeneste i Irak, og han er ikke tilfreds med Donald Trump. Langt fra.
- Det er voldsomt upassende for chefen for de armerede styrker, at gøre honnør for en fjendes militær. Især et militærenhed, der bakker et regime op, der begår drab og ubeskrivelige rædsler mod sit eget folk. Vi bliver nødt til at tale med dem for at undgå en forfærdelig krig, men de har ikke fortjent en honnør fra vores præsident, siger Paul D. Eaton.
Artiklen fortsætter under billedet
Også militæranalytiker hos CNN og tidligere admiral John Kirby er kritisk.
- Trump er øverstkommanderende. Han giver ikke engang honnør over for sine egne generaler. De gør honnør for ham. Det er sådan, det fungerer. Man gør det heller ikke foran ledere af fremmede nationers militær, og man gør det bestemt ikke over for ledere af fremmede landes militær, man er modstander af, siger John Kirby til CNN.
Ifølge talt fra National Intelligence Service har Nordkorea på ordre fra Kim Jong-un henrettet op mod 340 mennesker, siden han kom til magten i 2011.
Jeg følte en vidunderlig dialog: Læs Trumps vilde brev til diktator på dansk
Almindelig høflighed
I kølvandet på det akavede optrin blev pressetalsmand i Det Hvide Hus, Sarah Sanders Huckabee, konfronteret med kritikken, men hun afviste, at Donald Trump havde gjort noget forkert.
- Det er almindelig høflighed, at når en militærmand fra en anden nation gør honnør til dig, så svarer du igen med en honnør.
Men ifølge den officielle militære protokol er det kun tilfældet, hvis der er tale om en militærmand fra en såkaldt 'friendly foreign nation', og det kan så diskuteres om Nordkorea er i den kategori.
Artiklen fortsætter under billedet
Også på Twitter har Donald Trump fået hug, og det skyldes blandt andet, at Donald Trumps honnør til den nordkoreanske general er blevet brugt i en over 40 minutter lang propaganda-video om Kim Jong-uns møde med den amerikanske præsident.
Her bliver det blandt andet fortalt, at gaderne var fuld af mennesker, der ville hylde Kim Jong-un. Også selv om der ikke var en sjæl på gaden på grund af sikkerhedsforanstaltningerne på Sentosa, hvor de mødtes.
Fast håndtryk - slapt papir
Selv om Donald Trump fejrede det som en kæmpe sejr for verdensfreden, så er der stor skepsis fra flere eksperter. Håndtrykket var fast, men papiret slapt, vurderer professor i international politi ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
- Det er det helt store diplomatiske teater, der er i gang her. For er der én ting, som Trump og Kim Jong-un har til fælles, så er det, at de er topprofessionelle skuespillere på den internationale scene. Uanset hvad der kommer ud af mødet, skal man være opmærksom på at skelne mellem store armbevægelser og reelt indhold. Hvis vi er rigtig, heldige kan mødet i bedste fald blive det første skridt i en langvarig diplomatisk forhandling, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Ritzau.
Kan aldrig stole på USA
Den påstand bliver bakket op af forsker og Ph.D ved Dansk Institut for Internationale Studier Andreas Bøje Forsby.
Artiklen fortsætter under billedet
- Der står ikke særlig meget på det stykke papir. Det er nogle vage og forblommede vendinger, og rent faktisk ligner det en aftale fra 1993. Det er ikke de helt store variationer i forhold til den. En vinkel er, at vi stadig er langt fra den totale afvikling af Nordkoreas atomprogram, men man kan også sige, at der nu er sat en proces i gang, som trods alt er bedre en de mange trusler.
Ifølge eksperten bliver det næppe det store gennembrud for verdensfreden i denne omgang, og det skyldes ifølge Andreas Bøje Forsby én ting. Donald Trumps utilregnelig sind.
- Det ville være en interessant aftale, hvis man tror, at de har opbygget et tillidsforhold, der gør, at de to ledere stoler så meget på hinanden, at det bare er op til embedsmændene at klare resten. Men Nordkorea ville aldrig kunne stole på en nation med en så utilregnelig leder. Bare se, hvad der er sket i Iran. Min vurdering er, at de ikke har den fornødne tillid til for alvor at tage nogle konkrete skridt mod nedrustningen, siger Andreas Bøje Forsby.