Trumps første valg: Derfor er mandag så vigtig

Det gælder om at komme godt fra start, hvis kandidaterne vil have en chance for ligge lunt i svinget i præsident-kapløbet

Ekstra Bladet var i USA i december og tale med tilhængere og modstandere af Donald Trump. Se med og bliv lidt klogere på amerikanernes tanker om den kontroversielle republikanske kandidat. (Video: Mikkel Selin)
Følg Politik

Mandag skydes kampen om kandidatpladserne til det amerikanske præsidentvalg for alvor i gang. Traditionen tro starter kandidatvalget i delstaten Iowa. Og i løbet af de næste måneder vil det fortsætte i resten af USA.

Ifølge meningsmålinger ser det rigtig godt ud for den republikanske kandidat Donald Trump, der har været i mediernes søgelys siden valgkampens begyndelse på grund af sine kontroversielle udtalelser og holdninger.

Målinger giver Trump og Clinton første stik i Iowa
Skal ende i top tre
Derfor kunne det også godt tyde på, at han ligger lunt i svinget ved den første afstemning i Iowa, der, ifølge lektor i amerikansk indenrigspolitik ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal, kan være altafgørende for, hvem der ender med at vinde kandidatpladserne.

- Fordi det er det første valg, er det også med til at sætte debatten. Nogle kommer til at klare sig godt i morgen og nogle kommer til at klare sig knap så godt, men det er vigtigt at ende i top tre i Iowa for at være en, der kan vinde kandidatpladsen.

- Hvis man ser på primærvalg i nyere tid, så skal man ligge top tre i Iowa, hvis man vil vinde. Den eneste undtagelse er John McCane, der blev nummer fire i Iowa. Alle andre tidligere præsidentkandidater har ligget i top tre i Iowa, så det er vigtigt at klare sig godt, siger Jørn Brøndal.

USA-kender: Mere 'substantielt mudder' uden Trump

Ifølge Jørn Brøndal er det også vigtigt at klare sig godt til det første valg, fordi opmærksomheden omkring det er større end ved de andre.

- Medieopmærksomheden er så stor omkring Iowa, at de kandidater, der klarer sig godt, også vil fremstå markant bedre, siger han.

Det er anderledes i Iowa
I Iowa foregår valget ikke helt på traditionel vis. I stedet for bare at gå end og aflevere sin stemme, er der en form for partimøder, hvor befolkningen kan komme og deltage i en slags møder, inden de tilkendegiver deres favorit.

- På grund af den særlige måde at stemme på er valgdeltagelse ikke så høj i Iowa som i de andre delstater.

- Det, der også er særligt ved netop Iowa, er, at vælgerbefolkningen er meget hvid. Det er en af de hvideste starter i USA. Blandt republikanerne er der mange kristne vælgere, der stemmer værdipolitisk, og det vil styrke en kandidat som Ted Cruz. Men også Donald Trump har været god til at hoppe med på det værdipolitiske.

Afgøres ved 'Super Tuesday'
Primærvalgene løber frem juni, men ifølge Jørn Brøndal er det efter 15. marts, at det bliver knald eller fald.

- Man kan godt blive nummer to eller tre under primærvalgene, men efter 15. marts gælder det udelukkende om at bliver nummer et.

Tv-vært får Trump til at droppe vigtig debat
Udover Iowa er også New Hampshire et vigtigt valg. Det er nummer to i rækken lige efter Iowa. 1. marts kommer 'Super Tuesday', som er dagen, hvor 15 delstater skal stemme samtidig.

- Efter 'Super Tuesday' begynder der for alvor at tegne sig et billede af, hvem der løber med kandidatpladserne.

På 'Super Tuesday' før præsidentvalget i 2008 skulle 24 delstater stemme samme dag.

Medie: Denne milliardær vil være USA's næste præsident

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time