Annonce:
Annonce:

Trumps højre hånd tordner: Assads dage er talte!

Der var alvorlige miner til det netop afsluttede pressemøde mellem udenrigsministrene fra USA og Rusland

Der er mange problemer mellem de to atommagter, og de er uenige om løsningerne om de fleste, lød det på pressemødet her til aften. Foto: AP
Der er mange problemer mellem de to atommagter, og de er uenige om løsningerne om de fleste, lød det på pressemødet her til aften. Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

- Det russisk-amerikanske forhold er på et lavpunkt.

Sådan opsummerede den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson situationen mellem de to atommagter til det netop overståede pressemøde mellem ham og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

- Der er en meget lav tillid mellem vores to lande, og det er en uholdbar situation mellem verdens to atommagter, fortsatte Rex Tillerson til pressemødet.

Kemisk angreb på dagsordenen
Den lave tillid skyldes ikke mindst den nu årelange strid mellem USA og Rusland i forhold til Syrienkonflikten, hvor USA som bekendt ønsker Assad smidt på porten.

Nye oplysninger om Trumps store bombetogt: Spiste chokoladekage med Kinas præsident i mens

Det har dog ikke huet russerne, der nok havde håbet, at Donald Trump ville se igennem fingre med Assad i modsætning til Barack Obama. En sådan forhåbning blev dog manet grundigt til jorden af Rex Tillerson.

Annonce:

- Vi diskuterede også den fremtidige rolle for Assad, og om han skulle være i en fremtidig politisk proces eller ej. Helt klart er det vores holdning, at Assad-familiens regime lakker mod enden. Den situation har de bragt dem selv i med deres handlinger i krigen over de sidste par år, sagde den amerikanske udenrigsminister og uddybede:

- Vi diskuterede også, at Rusland som Syriens tætteste allierede måske har de bedste muligheder for at få Assad til at indse den virkelighed. Vi mener dog, at det er vigtigt, at Assads fratrædelse sker på en ordentlig måde.

Rusland advarer USA mod at gentage angreb på Syrien

Ikke overraskende var Sergej Lavrov ikke klar til at bede Assad pakke sydfrugterne.

- Som vores præsident (Vladimir Putin, red.) har sagt flere gange, så vil vi ikke lægge os fast på en bestemt mand, der skal lede Syrien. Hverken Bashar al-Assad eller andre. Men vi ønsker, at landet skal være sekulært og demokratisk. Så det skal være en demokratisk proces at finde en ny leder, sagde Lavrov.

Annonce:

Meget nager
Som om Syrien-konflikten ikke var kompleks nok, er der masser af andre ting, der trykker de to lande imellem. De to udenrigsministre lagde da heller ikke skjul på, at der er rigtig mange spørgsmål, hvor USA og Rusland ikke er enige.

Inden mødet var fronterne da også trukket hårdt op, men det endte alligevel med at blive et konstruktivt to timer langt møde mellem Lavrov og Tillerson, selvom de er uenige om det meste.

- Udenrigsministeren (Tillerson, red.) har ikke truet med sanktioner. Faktisk har han slet ikke truet mig med noget. Vi har haft en åbenhjertig dialog om de problemer, vi havde på dagsordenen. Og på størstedelen af de punkter, er der problemer, sagde Lavrov, der dog også fortalte, at der kom noget konstruktivt ud af mødet.

Præsident Trump om Assad: ' Han er et dyr'

- Vi er blevet enige om at finde repræsentanter fra vores to lande, så vi uden for mange følelser kan begynde at kigge på de irritationer, som har belastet vores relationer over de sidste par år, særligt under præsident Obama, sagde han.

Annonce:

Uvildig undersøgelse
De to udenrigsministre blev også enige om, at det ville være godt, hvis der blev lavet en uvildig undersøgelse af det kemiske angreb i Syriens Idlib-provins og opfordrede Den Internationale Straffedomstol i Haag til hurtigt at starte en efterforskning.

USA giver opsigtsvækkende ultimatum til Putin

Sergej Lavrov ville dog ikke kommentere på, hvad russerne vil gøre, hvis den uvildige undersøgelse viser, at det var det syriske regime, der udførte det kemiske angreb.

- Vi ønsker ikke at spekulere i, hvad konsekvenserne kunne være, hvis det viser sig at have været Assads regering, der står bag angrebet. Vi ønsker ikke at spekulere i ting, der er virkelig vigtige. Vi ønsker at etablere sandheden. Men princippet om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist, må vi holde fast i, sagde Lavrov.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: