Annonce:
Annonce:

Trumps kroning – Hillarys retssag

Nomineringen af Donald Trump føles som en blanding af Melodi Grand Prix og en rockconcert for ældre mennesker, skriver forfatter Christian Mørk fra republikanernes partikonvent i USA

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

CLEVELAND, OHIO (Ekstra Bladet): Da det republikanske parti endelig strakte våben og endegyldigt overgav sig fuldt og helt til Donald Trump, skete det som en lille suk, der blev rundet af og skyllet ned med et frisklavet glas had til Hillary Clinton.

Javist, der var ulmen i salen dagen forinden, hvor en delegation fra Alaska forsøgte at omstøde de meget komplicerede regler for, hvordan stemmer fordeles, men forgæves.

Her til aften var alle sejl sat til for at partiets forvandling fra et hæderkronet parti til en protestbevægelse kunne finde sted så smertefrit som muligt. For med både Melania Trumps plagiatskandale i frisk erindring, og flere delegerede, der ikke bare var kommet for at klappe, var der ikke råd til flere smuttere. Partiet er splittet for de fire vinde allerede.

Men man havde valgt en bitter spilfordeler:

Annonce:

Paul Ryan, formand for Repræsentanternes Hus, har hidtil ikke villet give sin fulde støtte til Donald Trump, men var her til aften nødt til det. Han var manden, der skulle tælle stemmerne op og vise sig for 35 mio. amerikanske tv-seere som en god taber.

Ryan viste sig i en sal, der var så nedkølet af aircondition, at folk rystede. Han smilede ikke, men fulgte programmet professionelt, uden at vise hjertelighed. Det havde også været for meget at forlange.

Paul Ryan, formand for Repræsentanternes Hus, forlader scenen, efter Donald Trump formelt er nomineret som partiets præsidentkandidat. (Foto: AP)
Paul Ryan, formand for Repræsentanternes Hus, forlader scenen, efter Donald Trump formelt er nomineret som partiets præsidentkandidat. (Foto: AP)
 

Mens man gjorde sig klar til selve optællingen, talte senator Jeff Sessions fra Alabama, en konservativ fra den gamle fløj, der ellers ikke har overgivet sig til Trump uden kamp, men Sessions så lyset tidligt, og meldte sig under fanerne. Der stod han, bleg, men smilende. Og han anerkendte partiets dybe sår, som det har påført sig selv.

– Vores politiske system duer ikke længere, sagde Sessions, og fik med det samme stormende bifald, fordi langt de fleste er dødtrætte af intern partikrig.

Annonce:

– Vores system er som skyttegravskrigen under Første Verdenskrig, hvor man indtog et par meter, men ingenting vandt alligevel, mens man mistede masser af gode folk. Folk er bange. Men Trump er ikke bange. Han sagde sandheden, og gav dermed en stemme til vores bekymring. Derfor er det min ære at nominere Donald J. Trump til præsident.

Elefanternes glasbur

Publikum begyndte at blive rastløse, fordi selve maskineriet var for langsomt. Hele showet føltes som en blanding af Melodi Grand Prix og en rockconcert for ældre mennesker. Ryan tyssede på dem med en skolemesterpegefinger.

Afstemningen blev en fuser. For der var aldrig tvivl om udfaldet.

Donald Trumps børn, Ivanka Trump og Donald Trump Jr., tjekker deres mobiltelefoner under konventet. (Foto: AP)
Donald Trumps børn, Ivanka Trump og Donald Trump Jr., tjekker deres mobiltelefoner under konventet. (Foto: AP)
 

De fleste pressefolk – og partiet selv – havde regnet med mere brok fra stater som Alaska, Colorado, og Texas, som havde stemt på andre kandidater end Trump, og ville høre deres stemmer talt op. Men da det kom til stykket, var det kun Alaska, der gjorde et sidste forsøg på at få omstødt de stramme optællingsregler, der giver alle stemmerne til vinderen, fremfor proportionelt.

Det sidste oprør blev hurtigt kvalt. En optælling og en påmindelse fra formanden senere, og vupti, partiet tilhørte Trump, med hud og hår.

Kors og bånd og stjerner – og en model

Annonce:

Så bed Ryan hovedet af al skam og holdt en tale, der kunne lyde som en mand, der allerede nu affyrede startskuddet til sit eget kandidatur. Næste gang. Hvis der da overhovedet er noget parti tilbage.

– Har Trump og jeg haft vores kampe i år? spurgte han os i salen.

– Bestemt. Men ved I, hvad jeg kalder det? Et parti med liv i sig, ikke den samme gamle sang. Nu gælder det hele butikken. Hvad kan vi gøre for at fortjene vælgernes stemme? Lad os handle på det. Vi kan fortjene det mandat, hvis vi aldrig taber gevinsten at syne. Hvad siger I til, at vi genforener vores parti? Lad os gøre det! Lad os yde vores bedste, sammen.

Det lød næsten præsidentielt.

Mesteren selv tonede frem via satellit fra New York, hvor han i en kort tale gentog, at han ville gøre Amerika stort igen, at han ville se os alle sammen i Cleveland snart, og ikke mere. For vi befinder os stadigvæk i et PR-nummer så enormt, at det efterhånden minder om historisk genial performance art, der kan give manden atomvåbenkoderne.

New Jersey-guvernør Chris Christie. (Foto: AP)
New Jersey-guvernør Chris Christie. (Foto: AP)
 

Annonce:

Chris Christie, New Jerseys guvernør, som er blevet en tæt sparringspartner med Trump efter selv at have tabt kampen mod ham, rundede aftenen af med en festleg:

– Skal vi ikke lave noget sjovt sammen i aften? spurgte Christie.

– Siden forbundspolitiet FBI nægter at anklage hende (Hillary Clinton, red.) for sine forbrydelser, synes jeg, vi skal give alle jer chancen for at dømme hende. Nu og her, i aften.

Christie gennemgik alt det, vi forventede, han ville nævne: Benghazi-skandalen. De bortførte piger fra Nigeria, som Hillary ikke kunne hjælpe som udenrigsminister. Aftaler med Kina, der ikke har hjulpet USA. Eftergivenhed over for Assad i Syrien. Atomaftalen med Iran. Knæfald for Rusland. En aftale med Cuba, som ikke gav USA nok. Hillarys email-gate-fiasko.

– Skyldig eller ikke skyldig? spurgte Christie til hver anklage.

– Skyldig! skreg publikum.

– Lyver hun om, hvorvidt hun har ladet fremmede magter læse sine hemmeligheder?

– Skyldig! gjaldede det lystigt og med pøbelens glæde ved at sparke i flok uden ansvar.

Annonce:

Det var ikke længere et politisk stormøde. Det havde udviklet sig til noget andet, noget organisk, en bølge af masseproduceret afsky, der mindede mere om propaganda fra fordums tider. Folk omkring mig brølede GUILTY! indtil legen var forbi, og Christie havde gjort sin pligt som anklager.

Partiet er Trumps. Det gamle parti er smadret til ukendelighed. Skal det genopstå, bliver det i en anden form. Hvad enten han vinder eller ej.

Forfatter Christian Mørk. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
Forfatter Christian Mørk. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: