Trumps manøvre: Her er den rigtige Rusland-skandale

Noget for noget? Trump-lejren påstår, at Hillary Clinton gav russerne 20 procent af USA's uran. Nu skal sagen undersøges

Præsident Donald Trump ønsker en undersøgelse af uran-handlen, der fandt sted under Barack Obamas første embedsperiode. Foto: AP
Præsident Donald Trump ønsker en undersøgelse af uran-handlen, der fandt sted under Barack Obamas første embedsperiode. Foto: AP

Donald Trumps nærmeste folk efterforskes i øjeblikket for at have haft lidt for gode forbindelser til Moskva under præsidentvalgkampen i 2016.

Men det er ikke den rigtige Rusland-skandale, mener præsident Trump og en række medier på højrefløjen.

Her vil man meget hellere tale om det Toronto-baserede mineselskab Uranium One, der blev solgt til det statsejede russiske Rosatom i 2010.

Aftalen blev indgået af tidligere præsident Barack Obamas regering, mens Hillary Clinton var udenrigsminister.

20 procent uran
Hillary Clintons udenrigsministerium var en af ni offentlige institutioner, der gav grønt lys til handlen, som gav russerne adgang til et mineselskab, der har kapacitet til at hente 20 procent af USA’s uran.

Ifølge medier som Fox News og Breitbart News tog Hillary Clinton sig godt betalt.

Medierne hævder, at nogle af investorerne havde kontakter til Bill Clinton og gav store millionbeløb til hans organisation Clinton Foundation.

Fox News-værten Sean Hannity.
Fox News-værten Sean Hannity.

Det er ikke dokumenteret, at Hillary Clinton gav sin velsignelse til aftalen i bytte for penge til ægtemandens fond. Men Trump-lejren lugter blod.

- Dette er den ægte Rusland-sammensværgelse, siger Fox News-værten Sean Hannity, der har brugt en stor del af sin sendetid på uran-sagen.

- Jeg tror vi står på tærsklen af den største korruptionsskandale i Amerikas historie, skrev Trump-støtten Newt Gringrich forleden på FoxNews.com.

Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton. Foto: AP
Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton. Foto: AP
 

Donald Trump bragte allerede under valgkampen sagen op.

- Hillary gav 20 procent af vores uran til Rusland, men hun tog sig godt betalt, sagde han ved et vælgermøde 28. september 2016.

Trump har i flere tweets undret sig over, hvorfor hans folk– herunder hans ældste søn samt svigersøn – skal undersøges af en særanklager i stedet for Hillary Clinton.

- Alle spørger om, hvorfor justitsministeriet (og FBI) ikke ser på alt det uærlige, der foregår hos crooked Hillary og Demokraterne, skrev Trump i et tweet.

Donald Trump med sin russiske kollega Vladimir Putin under APEC-topmødet i sidste uge. Foto: AP
Donald Trump med sin russiske kollega Vladimir Putin under APEC-topmødet i sidste uge. Foto: AP

Men nu får præsidenten muligvis sit ønske opfyldt.

USA’s justitsministerium meddeler, at det vil se nærmere på, om uran-aftalen skal undersøges af en særanklager.

I et brev til det juridiske udvalg i Repræsentanternes Hus skriver justitsministeriet, at det har bedt en række anklagere om at ’evaluere visse emner’ af sagen.

Anklagerne skal melde tilbage med en anbefaling til vicejustitsminister Rod Rosenstein, der herefter skal beslutte om en særlig anklager skal undersøge Clintons fond og Hillary Clintons rolle.

Afledningsmanøvre
Demokraterne mener, at Trump forsøger at aflede opmærksomheden fra den undersøgelse, der er i gang mod Trumps kampagne.

Robert Mueller, tidligere chef for FBI, undersøger, om der var en forbindelse mellem Trumps kampagne og Rusland i 2016.

Ifølge en række amerikanske efterretningstjenester forsøgte Rusland at påvirke præsidentvalget. Formålet var angiveligt at skade Clinton, så Trump kunne vinde.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen