Trumps minister bruger BMW til at sælge dyr naturgas til EU

EU kan vælge at købe billig gas andre steder, men spørg Ukraine om konsekvenserne, siger USA's energiminister

Donald Trump har torsdag sendt sin energiminister til Europa for at sælge mere naturgas i en kamp mod Rusland, som er storeksportør af gas til EU.

Rusland er tættere på Europa, og gassen derfra er billigere end det amerikanske alternativ.

Det erkender energiminister Rick Perry, men han har også et hurtigt svar på, hvorfor EU skal vælge USA's flydende naturgas, kaldet LNG, der sejles til terminaler i blandt andet Belgien.

- Man får, hvad man betaler for. Hvis prisen er det eneste, man tænker på, så køber man måske heller ikke en BMW, en Mercedes, eller en af de fine biler, der kommer fra EU. Så vælger man måske et billigere alternativ, som ikke er så pålideligt, siger Rick Perry.

- Pointen er den samme med russisk gas. Spørg bare vores venner i Ukraine, hvad de siger til forsyningssikkerhed og pålidelighed. Den eksisterer måske ikke.

USA har med truslen om øget told på EU-biler en klemme på særligt Tyskland, som vil få et alvorligt tryk på økonomien, hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, beslutter at bruge den.

Tidligere på året lovede Tyskland at medfinansiere LNG-terminaler, hvilket tog toppen af amerikanernes vrede over Nord Stream.

EU har også øget importen af amerikansk naturgas betydeligt.

Siden et krisemøde sidste sommer mellem EU's kommissionsformand og Trump, hvor parterne indgik en våbenhvile i en spirende handelskrig, har EU øget importen med 272 procent, oplyser EU-Kommissionen torsdag.

Rick Perry deltager torsdag i et større energimøde i Bruxelles. Her mødes han med blandt andre EU's klima- og energikommissær, Miguel Arias Cañete.

I forbindelse med mødet har Perry også langet ud efter den planlagte udbygning af Nord Stream, der kan fordoble forsyningen af russisk gas via Østersøen til EU.

Trump har ved flere lejligheder kritiseret især Tyskland for gassamarbejdet med Rusland.

På et Nato-topmøde sidste sommer koblede præsidenten det forhadte Nord Stream 2-projekt til USA's militære forsvar af Europa.

Hvorfor skal USA betale for at forsvare Europa mod Rusland, når Tyskland sender milliarder af euro til Rusland som storimportør af gas, lød Trumps kritik.

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere