Trumps partifæller i oprør: 'Bizart, skammeligt og skandaløst'

USA's præsident, Donald Trump, vækker vrede i sit eget parti efter pressemøde med den russiske præsident

I stedet for at kritisere præsident Vladimir Putin for at have blandet sig i det amerikanske valg, kaldte Trump særanklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse for en 'katastrofe'. Trump får stor kritik efter mødet med Putin (Video: AP)
Følg Politik

'Bizart, skammeligt og skandaløst'.

Fordømmelserne hagler ned over præsident Donald Trump, efter at han mandag tog Ruslands præsident, Vladimir Putin, i forsvar under et fælles pressemøde i Finland.

Det er ikke usædvanligt, at Trump bliver kritiseret i skarpe vendinger. Men det er uhørt, at kritikken kommer fra hans egne partifæller i Kongressen.

Vreden skyldes, at præsident Trump på pressemødet nægtede at sige, at Rusland havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Det er ellers den entydige konklusion fra det amerikanske efterretningsvæsen.

USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, holdt topmøde i Helsinki mandag. Foto: AP
USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, holdt topmøde i Helsinki mandag. Foto: AP

'Dårlig dag for USA'
Senator John McCain betegner Trumps opførsel på pressemødet som 'en af de mest skandaløse af en amerikansk præsident i mandsminde.'

- Ingen tidligere præsident har nogensinde fornedret sig for en tyran, skriver McCain i en kommentar.

Republikaneren Ben Sasse kalder det 'bizart', mens senator Jeff Flake bruger ordet 'skammeligt'. Og senator Lindsey Graham tweeter, at det var en 'dårlig dag for USA'.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, siger, at der er 'ingen tvivl om', at Moskva blandede sig i valget. Han siger også, at Trump må indse, at Rusland ikke er 'vores allierede'.

- Det var en rigtig god dag for Putin, lyder det samtidig fra den republikanske formand for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker.

Manipuleret af KGB
Den republikanske kongresmand Will Hurd siger, at han i sin karriere som CIA-agent har set russiske efterretningsfolk manipulere alle slags mennesker.

'Jeg ville aldrig have troet, at den amerikanske præsident ville være en af dem, der blev 'spillet' af gamle KGB-hænder', skriver han på Twitter.

I stedet for at kritisere præsident Vladimir Putin for at have blandet sig i det amerikanske valg, kaldte Trump særanklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse for en 'katastrofe'.

Og da Trump blev spurgt til Ruslands ansvar i sagen, svarede han.

- Vi bærer alle et ansvar.

Trump og Putin afsluttede topmødet med et fælles pressemøde. Foto. AP
Trump og Putin afsluttede topmødet med et fælles pressemøde. Foto. AP
 

John Brennan, der er tidligere CIA-chef, mener, at Trumps optræden var 'intet mindre end forræderisk'. Han anklager præsidenten for at være i lommen på Putin.

'Ikke alene var Trumps kommentarer imbecile. Han er fuldstændig i lommen på Putin', tweeter Brennan, der stod i spidsen for CIA under præsident Barack Obama.

James Clapper, der også var efterretningschef under præsident Obama, kalder Trumps kommentarer for 'meget, meget foruroligende.'

- Foran den samlede klode kapitulerer den amerikanske præsident og virker intimideret af Vladimir Putin, siger Clapper til CNN.

James Comey, FBI-direktøren, der blev fyret af Trump, har også kommenteret situationen på Twitter.

'Dette var dagen, hvor en amerikansk præsident stod på fremmed jord ved siden af en morderisk, løgnagtig bølle og nægtede at bakke op om sit eget land', skriver han.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.