Trumps personlige assistent trækker sig efter læk

Madeleine Westerhout har været en del af Donald Trumps inderkreds siden hans indsættelse i 2017. Nu er hun fortid

28-årige Madeleine Westerhout startede som Trumps personlige assistent, men blev tidligere året forfremmet til leder af Oval Office Operations. Foto: Ritzau/Scanpix.
28-årige Madeleine Westerhout startede som Trumps personlige assistent, men blev tidligere året forfremmet til leder af Oval Office Operations. Foto: Ritzau/Scanpix.

Kvinden, der har været Donald Trumps personlige assistent og fortrolige medarbejder siden hans indsættelse i januar 2017, har sagt op som følge af en skandalesag. Det oplyser flere anonyme kilder med kendskab til sagen til avisen The New York Times.

Den blot 28-årige Madeleine Westerhout har gjort kometkarriere i Det Hvide Hus, hvor hun de første to år arbejdede som Trumps personlige assistent, indtil hun tidligere på året blev forfremmet til leder af Oval Office Operations med kontor ved siden af præsidentens.

Hendes afgang var derfor både uventet og abrupt, men nødvendigt efter at det ifølge avisen kom Trump for øre, at Westerhout havde delt fortrolige oplysninger med flere journalister til en uformel middag for nylig.

Delte politiske planer
Ifølge The New York Times fandt middagen sted i nærheden af Bedminster i New Jersey, hvor den amerikanske præsident har en af sine golfklubber, og hvor han befandt sig i forbindelse med en arbejdsferie. Her skal Westerhout have fortalt løst og fast om Trumps familie såvel som endnu ikke offentliggjorte politiske planer og beslutninger.

Torsdag kom miseren Trump for øre, og samme dag var Madeleine Westerhout fortid i Det Hvide Hus og forvist fra sit centraltplacerede kontor ved præsidenten.

Hverken Det Hvide Hus eller Madeleine Westerhout har overfor The New York Times ønsket at kommentere sagen.

Stak 'hvide løgne'
Madeleine Westerhout er langtfra den første i Trump-administrationen, der har forladt skuden i utide i løbet af de seneste to år et halvt år. Det samme har flere end 50 andre gjort før hende.

Heriblandt er tidligere kommunikationschef i Det Hvide Hus Hope Hicks, der trak sig 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen tilstod at have stukket 'hvide løgne' i præsidentens tjeneste.

Også Michael Flynn, Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, trådte tilbage i februar 2017. Det skete efter afsløringer af, at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte.

OVERBLIK: De har forladt Donald Trumps administration

Torsdag har den amerikanske præsidents miljødirektør, Scott Pruitt, indgivet sin opsigelse.

Flere topfolk i den amerikanske administration har måttet forlade embedet - enten frivilligt eller med en fyreseddel i hånden - siden Donald Trump blev indsat som USA's præsident i januar sidste år.

Herunder ses et udpluk af de, der har forladt deres poster under Donald Trumps præsidentperiode:

* Direktør for USA's Miljøbeskyttelsesagentur (EPA), Scott Pruitt: 5. juli bekræfter Donald Trump på Twitter, at Scott Pruitt har indgivet sin opsigelse. Han erstattes af Andrew Wheeler med virkning fra 9. juli.

* Rådgiver for indenrigssikkerhed Tom Bossert: 10. april oplyser Det Hvide Hus, at Tom Bossert har sagt op. Det står ikke umiddelbart klart, hvem der erstatter Bossert.

* General H.R. McMaster: Den 22. marts meddelte Donald Trump, at hans nationale sikkerhedsrådgiver bliver erstattet på posten af tidligere FN-ambassadør John Bolton med virkning fra 9. april.

* Rex Tillerson: Udenrigsministeren blev fyret den 13. marts af Donald Trump. Præsidenten vil erstatte ham med CIA's hidtidige direktør, Mike Pompeo, der stadig afventer formel godkendelse i Senatet. Der havde længe været rygter om dårlig kemi mellem Trump og Tillerson.

* Gary Cohn: Den økonomiske toprådgiver trak sig i begyndelsen af marts. Officielt blev det ikke oplyst, hvad der lå bag. Men det kan skyldes uenighed mellem ham og Trump om toldsatser på importeret stål og aluminium.

* Hope Hicks: Donald Trumps kommunikationschef i Det Hvide Hus trak sig 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen tilstod, at hun havde stukket "hvide løgne" i præsidentens tjeneste.

* Steve Bannon: Trumps kontroversielle tidligere chefstrateg forlod i august 2017 sin post i Det Hvide Hus. Det skete, efter at avisen The New York Times kunne berette, at præsidenten havde besluttet at fjerne Bannon fra posten.

* Anthony Scaramucci: Præsidentens kommunikationschef fik kun ti dage på posten. Han blev fyret 31. juli sidste år af Trumps nye stabschef, John Kelly, efter at Scaramucci havde langet ud efter flere toprepublikanere i en samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker.

* Reince Priebus: Præsident Trumps første stabschef blev 28. juli sidste år skiftet ud med den hidtidige minister for national sikkerhed, John Kelly.

* Sean Spicer: Han sagde op som pressetalsmand for Det Hvide Hus, fordi han var utilfreds med ansættelsen af Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Det Hvide Hus.

* Michael Flynn: Trumps nationale sikkerhedsrådgiver trådte tilbage i februar 2017. Det skete efter afsløringer af, at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte. Han havde desuden vildledt vicepræsident Mike Pence om samtalerne.

* Sally Yates: Den fungerende justitsminister blev fyret af Trump i januar 2017, efter at hun havde beordret justitsministeriets advokater til ikke at håndhæve Trumps indrejseforbud.

Kilder: Reuters, NTB, The New York Times, Bloomberg og The Washington Post.

95 kommentarer
Vis kommentarer