Trumps store tale: - Dette er vores nye amerikanske øjeblik

Den amerikanske præsident havde svært ved at få armene ned under sin første State of the Union-tale

En afdæmpet Donald Trump struttede af selvtillid i sin State of the Union-tale, som han holdt fra talerstolen i USA's Kongres natten til onsdag dansk tid.

- En ny bølge af optimisme skyller hen over vort land. Nationens tilstand er stærk, for vort folk er stærkt, siger Trump til et stående bifald.

Meningsmålinger indikerer rekordlav opbakning til præsidenten, men den amerikanske økonomi buldrer frem. Det kan befolkningen mærke, viser undersøgelser.

Trump holder sin første State of the Union-tale. Foto: AP
Trump holder sin første State of the Union-tale. Foto: AP
 

Det er præsidentens første State of the Union-tale, siden han overtog embedet i januar 2017. Donald Trump brugte talen til at fokusere på sine sejre i Det Hvide Hus.

- Siden valget har vi skabt 2,4 millioner nye job, og efter år med stagnering ser vi endelig, at lønninger stiger, siger han og peger på, at ledigheden også er historisk lav for sorte og latinoer.

- Aktiemarkedet slår den ene rekord efter den anden, tilføjer han.

Den amerikanske drøm
Trump pegede også på sin skattereform, der blev vedtaget før jul.

- Vores massive skattelettelser er kommet middelklassen og små virksomheder til gode, hævder han og fortsætter.

Præsidenten ankommer til Kongressen. Foto: AP
Præsidenten ankommer til Kongressen. Foto: AP
 

- Siden vi vedtog skattelettelserne, er de allerede kommet tre millioner lønmodtagere til gode. For mange af dem handler det om tusindvis af dollars.

- Dette er vores nye amerikanske øjeblik. Der har aldrig været et bedre tidspunkt til at begynde at leve den amerikanske drøm, siger Trump, der holdt en nøgtern tale uden svinkeærinder.

Firmaer vender tilbage
Trump mener, at han har brudt tendensen, hvor amerikanske virksomheder forlader landet. Han pegede på, at hans skattereform er med til at lokke amerikanske virksomheder tilbage til moderlandet.

- Chrysler flytter en stor fabrik fra Mexico til Michigan, og Toyota åbner en fabrik i Alabama, siger han og fremhæver desuden IT-giganten Apples beslutning om at markant øge investeringerne i USA.

- Dette er nyheder, amerikanerne ikke er vant til at høre. I mange år forlod virksomheder og arbejdspladser os. Men nu kommer de tilbage.

Det positive budskab skylles ned med et glas vand. Foto: AP
Det positive budskab skylles ned med et glas vand. Foto: AP

Trump talte også om årets naturkatastrofer: Orkaner i Florida og Texas og skovbrande i Californien.

- Til alle, der stadig er ved at komme sig i Texas, Florida, Louisiana, Puerto Rico, Jomfruøerne, Californien og andre steder: Vi er med jer. Vi elsker jer, og vi vil komme igennem dette sammen.

Trump, der ofte anklages for at grave grøfter med sin retorik, opfordrede amerikanerne til at se bort fra de politiske kløfter. Han opfordrede til samling og forening.

- I aften beder jeg alle se bort fra vores forskelligheder for at skabe den forening, der er nødvendig for at levere de resultater, vi har lovet befolkningen, siger præsidenten direkte henvendt til den politiske elite.

BLÅ BOG: Donald John Trump - USA's 45. præsident

* Navn: Donald John Trump

* Alder: 71 år (født 14. juni 1946)

* Fødested: Queens, New York City, USA

* Søn af: Frederick C. og Mary MacLeod Trump

* Nationalitet: Amerikansk

* Politisk parti: Det Republikanske Parti

* Civilstand: Gift med Melania Trump, som han har en søn sammen med. Han har desuden fire andre børn fra to tidligere ægteskaber.

* Uddannelse: Han har en bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania fra 1968.

* Karriere: Han begyndte allerede under sin uddannelse at arbejde for sin fars ejendomsfirma i sin fritid.

- 1971: Han overtager formelt virksomheden og omdøber den senere til The Trump Organization. Hans fokus var i begyndelsen på projekter i New York, men firmaet fik senere aktiviteter adskillige steder i USA og i andre lande.

- 2015: Han annoncerer, at han vil gå efter at blive Republikanernes præsidentkandidat.

- 2016: Han bliver formelt valgt som partiets kandidat i juli.

- 2016: Han bliver valgt til USA's præsident i november. Han bliver nummer 45 i rækken af amerikanske præsidenter.

* Andet: I 2004 deltager han for første gang i tv-showet "The Apprentice" (på dansk "Hyret eller Fyret"), hvor deltagerne konkurrerer om en ledende stilling i Trumps firma.

* Fritidsinteresser: Golf

Tre eksperter: Sådan bliver det næste år med Trump

Se billederne: Sådan forvandler Trump Det Ovale Kontor