Trumps toprådgiver fyret: Nu ændrer præsidenten sig

Donald Trump har skilt sig af med chefstrategen Steve Bannon, som nu tror, at Trump vil ændre sig markant - USA-ekspert giver ham ret

Foto: AP
Foto: AP

- De vil forsøge at moderere ham (Trump, red). Vi vil se begrænsninger på hans naturlige tendenser og den position, som fik ham valgt.

Sådan lød ordene fra Trumps tidligere toprådgiver og chefstrateg Steve Bannon få timer efter, at han blev fyret fredag.

Steve Bannon har været en af Trumps tætteste allierede i Det Hvide Hus, men nu hvor han er væk, bliver det svært for Donald Trump at være den præsident, han gerne vil være, mener hovedpersonen selv.

- Hans (Donald Trumps, red.) evne til at få noget gjort, specielt større ting som muren, som vi har kæmpet for, vil blive meget svære, sagde Steve Bannon kort efter, at han forlod sin post i Det Hvide Hus.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bannon er færdig i Det Hvide Hus, og det er et stort problem for Trump, mener USA-ekspert. Foto: AP
Bannon er færdig i Det Hvide Hus, og det er et stort problem for Trump, mener USA-ekspert. Foto: AP
 

Ekstra Bladet har talt med USA-ekspert Philip Ulrich, og han er enig med Bannon.

- Jeg tror, at Bannon har ret. Det vil blive svært for ham. Trump sidder nu omgivet af Kelly og McMaster, som er imod flere af de ting, som Trump vil have gennemført. Det vil blive meget svært for ham at få den radikale agenda igennem, fordi der er længere rigtig er nogen i det hvide hus, der vil stå på mål for dem, siger Philip Ulrich til Ekstra Bladet.

Under valgkampen og som præsident har det været vigtigt for Trump-tilhængerne i Det Hvide Hus, at Trump skulle have lov til at være Trump.

Men det bliver svært nu, mener eksperten.

- Kelly og McMaster vil prøve at ændre på Trumps måde at være på. Det har været en del af deres kamp, at få Bannon ryddet af vejen, siger Philip Ulrich.

Trump bliver upopulær
Donald Trump blev valgt som amerikansk præsident, blandt andet fordi han var sig selv.

Stabschef John Kelly og sikkerhedsrådgiver McMaster vil ifølge USA-eksperten nu forsøge at lægge en dæmper på Trumps radikale handlinger, og det kan blive et stort problem for Trump.

- Han bliver mere upopulær. Han mister sine sidste venner nu. Når Trump tabte en magtkamp i regeringen, måtte Steve Bannon stå på mål for det, men nu har Trump mistet en af sine vigtigste allierede, og han har ikke haft mange at give af, siger Philip Ulrich.

Artiklen fortsætter under billedet...

Trump mister sine venner, mener ekspert. Foto: AP
Trump mister sine venner, mener ekspert. Foto: AP
 

Hvis det lykkedes Kelly og McMaster at lægge låg på Trumps personlighed og agenda, så risikerer præsidenten at skuffe de vælgere, der støttede ham under sin valgkampagne.

- Han kommer til at skuffe sin vælgere, og nu står Bannon uden for og vil påpege hver eneste gang, Trump ikke lever op til det, han har lovet. Det er et stort problem for Trump, siger USA-eksperten.

Ifølge eksperten ved Trump godt, at Bannon repræsenterer den base, der fik Trump valgt som præsident, men afskedigelsen af Bannon var ifølge Philip Ulrich en nødvendighed.

- Bannon gav et interview, hvor han latterlige gjorde mange i Trump-regeringen. Bannon stjal billedet, og det kan Trump ikke lide. Kelly og McMaster stod klar til at fælde Bannon, og jeg tror, at Trump måtte ofre ham for at få lidt ro, siger han.

Selvom Donald Trump nu vil få det sværere med at få gennemført sine idéer, så bliver det ifølge Philip Ulrich ikke muligt at lægge fuldstændig låg på Trumps person.

- Jeg tror nok, at vi skal komme til at se ham ufiltreret. Det der katastrofale interview omkring Charlottesville, det kunne man tydeligt se, at Kelly ikke var med på, og det er svært at sige, om man kan få stoppet det helt.