Trumps udenrigsminister overlever afstemning

Rex Tillerson, 64, er så godt som sikker på at blive USA's næste udenrigsminister. Han blev godkendt med et historisk smalt flertal

Den tidligere oliedirektør Rex Tillerson, 64. (Foto. AP)
Den tidligere oliedirektør Rex Tillerson, 64. (Foto. AP)

Rex Tillerson, 64, har fået grønt lys til at blive USA's næste udenrigsminister ved en afstemning i senatets udenrigskomite.

Dermed er den tidligere boss for olie-giganten Exxon-Mobile så godt som sikker på, at han kommer til at trække i arbejdstøjet for præsident Donald Trump.

Tillerson blev godkendt med et historisk smalt flertal på 11-10, der fordelte sig langs partilinjerne. Alle republikanere stemte for, mens alle demokrater stemte imod.

To republikanere, herunder Florida-senator Marco Rubio, gav udtryk for tvivl om Tillersons kandidatur, men de rettede alligevel ind og fulgte partilinjen.

Senator Marco Rubio rettede ind og stemte som resten af republikanerne. (Foto: AP)
Senator Marco Rubio rettede ind og stemte som resten af republikanerne. (Foto: AP)

CIA får ny chef

Det er ikke kun Rex Tillerson, der har fået grønt lys af Senatets udenrigskomite. Sent mandag blev republikaneren Mike Pompeo godkendt til posten som ny direktør for efterretningstjenesten CIA. Det skete med stemmerne 66 for og 32 imod. Pompeo, der er tidligere officer i hæren, har været medlem af Kongressen.

Rubio konfronterede under høringen i Senatet i sidste uge Tillerson med hans gode forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Rubio ville vide, om Tillerson opfattede Putin som en ‘krigsforbryder’, men så vidt ville den kommende udenrigsminister ikke gå.

Se også: Her er Donald Trumps inderkreds

Tillerson mente dog, at Rusland udgør et udenrigspolitisk problem for USA.

- I dag er Rusland en trussel, sagde Tillerson under høringen og fortsatte.

- Det er ikke sandsynligt, at vi nogensinde bliver venner, Vores værdigrundlag er meget forskelligt, lød det fra den tidligere oliemand, der har tilbragt meget tid i Rusland.

Tillerson blev sidste år blev kåret til verdens 25. mest magtfulde person af Forbes - og mon han ikke i de kommende år vil avancere på den liste.

Demonstranter fulgte Rex Tillersons høring i Senatet i sidste uge. (Foto: AP)
Demonstranter fulgte Rex Tillersons høring i Senatet i sidste uge. (Foto: AP)
 

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere