Trumps udtalelser under Putin-topmøde kan få alvorlige konsekvenser

Det kan komme til at koste præsidenten og hans parti dyrt, at han tog Putin i forsvar under mandagens topmøde mellem de to statsledere

Trump har modtaget skarp kritik efter pressemødet med Putin i Helsinki. Video: AP
Følg Politik

Donald Trump har for vane at komme med den ene vanvittige udtalelse efter den anden, og mandag var ingen undtagelse.

Efter en samtale med Vladimir Putin var han ikke længere i tvivl om, at Rusland ikke havde nogen påvirkning på det amerikanske valg i 2016. FBI, CIA og NSA er ellers så sikre, at de har tiltalt 12 navngivne, russiske efterretningsagenter for hacking og forsøg på manipulation af præsidentvalgkampen i 2016.

Trump har haft en nærmest overnaturlig evne til at overleve angreb fra politiske modstandere og medierne, men mandagens udtalelser kan blive et mareridt for ham selv og hans partifæller.

Blandede sig i Trumps kampagne: Her er Ruslands 'trolde-fabrik'

Midtvejsvalget spøger
Frem mod midtvejsvalget i USA 4. november er mange af de republikanske kandidater nødt til at forholde sig til, hvorvidt de støtter Donald Trump, og det kan blive en klods om benet for dem og give Demokraterne vind i sejlene.

- Jeg tvivler på, at Demokraterne vil tage en rigsretssag op før efter midtvejsvalget. Men der er ikke nogen tvivl om, at hvis Demokraterne vinder flertallet i Repræsentanternes Hus til november, så kommer der straks et forslag om at stille ham for en Rigsret, vurderer lektor ved Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen.

Seniorforsker ved institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kristian Søby Kristensen noterer sig, at Donald Trump længe har været påpasselig med at kritisere Putin for de ting, som efterretningstjenesterne mener, han har været involveret i.

Alligevel er han overraskent over, hvor imødekommende Trump var over for Putin.

- Spørgsmålet er, om hans knæfald for Putin kan føre til bagslag forstået på den måde, at dele af det republikanske parti i højere grad end før vil bakke om den uafhængige undersøgelse, som FBI står bag, men Donald Trump har indtil videre været ligeglad, og mon ikke han stadig er det.

Hvorfor Trump fandt det nødvendigt at tilsidesætte alle diplomatiske retningslinjer for at støtte Ruslands præsident er usikkert.

- Det kan være et kæmpe ego-trip, som han er ude på. Alt der lugter af, at han har fået hjælp til at vinde det amerikanske valg af nogen, reagerer han instinktivt imod.

- Den anden mulighed er, at russerne rent faktisk har noget på ham, og at det stikker dybere end bare hans personlighed, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Skarp kritik i hjemlandet
Både Donald Trumps venner og fjender har kritiseret den amerikanske præsident for sin optræden i Finland.

- Jeg troede aldrig, jeg skulle opleve en dag, hvor vores amerikanske præsident ville stå på en scene med den russiske præsident og give USA skylden for russernes angreb. Det er skamfuldt, lyder det fra den republikanske guvernør i Arizona, Jeff Flake.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, er heller ikke imponeret over Trums udtalelser.

- Der er ingen tvivl om, at Rusland blandede sig i vores valg, og at landet fortsætter med at forsøge at underminere vores demokrati her og rundt om i verden. Præsidenten skal anerkende, at Rusland ikke er vores allierede.

Heller ikke hos den ellers så normalt Trump-venlige tv-station Fox News var man særlig imponeret. Nyhedsvært og datter af USAs ambassadør i Rusland, Abby Huntsmand, tweetede:

- Ingen forhandlinger er værd at smide sit folk og land under bussen for.

Den tidligere FBI-direktør James Comey, der blev fyret af Donald Trump, lægger ikke fingre i mellem i sin kritik.

- I dag var dagen, hvor en amerikansk præsident på udenlandsk jord ved siden af en morderisk, løgnagtig tyv nægtede at bakke op om sit eget land.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind