Efter 17 timers forhandlinger fra søndag klokken 16 til mandag klokken 9, kunne EU's præsident Donald Tusk overbringe nyheden om, at eurogruppens ledere var blevet enige om en løsning på Grækenlands gældskrise, som skal resultere i et lån på 600 milliarder kroner.
Euro-lande indgår aftale om Grækenlands fremtid
Resultatet er blevet en aftale, som byder på store ændringer i Grækenland, som har en historik med manglende opkrævning af SKAT og meget tidlige pensionsaldere.
- Det er en pakke, hvor overskrifterne er barske reformer, opbygning af tillid og nøje overvågning. Forstået på den måde, at Grækenland simpelthen får penge i små lunser, i takt med at de implementerer nogle af de vedtagne reformer. Tillid er godt, men kontrol er dobbelt så godt. Det må være mottoet her, siger Mikkel Høegh, der er cheføkonom i Tænketanken EUROPA, til Ekstra Bladet.
48 timer til store reformer
Inden Grækenland kan begynde at hæve den nye finansielle indsprøjtning, er der dog flere ting der skal falde på plads. Først og fremmest har den græske premierminister, Alexis Tsipras, fået godt 48 timer til blandt andet at gennemføre to kæmpe reformer.
Tsipras efter aftale: Har kæmpet en hård kamp
Dels en strømlining af skattesystemet og en udvidelse af skattegrundlaget for at øge indtægterne, og dels en større reform af pensionssystemet.
- Hvis man tænker på, hvor meget palaver der har været i Danmark, når vi har lavet efterlønsreformer, er det vand ved siden af det her. Så vil jeg sige, at man bliver helt svedt ved tanken, siger Mikkel Høegh om den hårde græske tidsplan.
Han vurderer dog, at grækerne næppe starter med et helt blankt stykke papir, når de skal udforme reformerne.
- Nogle af de her reformer er nogen, der har været på on/off siden 2010. De har lovet at gennemføre nogle af reformerne, men de har ikke rigtig fået dem implementeret. Så de må simpelthen have arbejdet med dem i ministerierne, og det er noget af det, der gør, at det måske alligevel er realistisk.
- Men selvom det ikke er nyt stof, virker det alligevel meget dramatisk, at de skal kunne gennemføre det på så kort tid, siger han.
Analytiker: Reformer transformerer Grækenland totalt
Til afstemning ude og hjemme
Ud over udarbejdelsen af de omfattende reformer, skal Tsipras også have opbakning fra det græske parlament, for at reformerne kan føres ud i livet, og aftalen med de øvrige eurolande kan blive en realitet.
- Tsipras er gået til valg på ikke at imødegå de reformer, og vi hører at cirka halvdelen af Syriza (Tsipras' parti, red.) er imod. Men de gamle midtersøgende partier vil formentlig hjælpe ham igennem med reformerne og stemme dem hjem. Så det ser ud som om, han faktisk kan gennemføre de her reformer, siger Mikkel Høegh.
Når reformerne er udformet og godkendt i det græske parlament, er det først der, at der kan blive lavet aftaler om hjælpepakker til de hårdt trængte grækere, hvis eurolandenes topledere godkender det græske arbejde.
Selvom det græske parlament og de europæiske ledere godkender reformerne, er målet dog endnu ikke nået.
- Der er lang vej endnu. Det skal også igennem de nationale parlamenter, og der ved vi, at der er lande, der er meget kritiske, med Tyskland og Finland i spidsen, siger Mikkel Høegh, der vurderer, at særligt Finland kan vise sig at være afgørende.
- Med den regeringskonstruktion, de har i Finland, er de meget kritiske over for det her projekt med at støtte Grækenland, og det giver nogle interne spændinger. Så det er nok der, der i virkeligheden er størst sandsynlighed for, at det kan fejle i det nationale parlament. For selvom det bliver hårdt for Angela Merkel, så skal hun nok få det igennem i den tyske Bundestag, vurderer han.
Sidste chance
Tidligere på året blev Alexis Tsipras valgt som premierminister med overvældende opbakning, blandt andet fordi han gik til valg på ikke at ville følge reformerne, som eurogruppen krævede. Her han dog altså valgt at bøje sig, men selvom der er en risiko for, at grækerne atter en gang vælger en ny regering, der ikke vil lave reformer, vurderer Mikkel Høegh, at de har set alvoren nu.
- Vi har set det seneste år, at der kan ske mange ting i græsk politik, men størsteparten begynder at se skriften på væggen. De ryger simpelthen ud af euroen, hvis ikke de følger det her program. Og hvis man ser på, hvor meget Tsipras har strukket sig i det her forløb, så er der ikke nogen tvivl om, at det er meget vigtigt for Grækenland at være en del af euroen, siger han.
En glad Tsipras talte til pressen, efter aftalen kom på plads mandag. (Video: AP).
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.