Tsipras chokerende udmelding: Går af hvis grækerne stemmer ja

Den græsk premierminister hintede mandag aften til, at han vil gå af, hvis grækerne stemmer ja ved folkeafstemningen på søndag

Foto: Lefteris Pitarakis
Foto: Lefteris Pitarakis
Følg Politik

I går var omkring 20 tusind grækere på gaden i en storstilet demonstration for at vise deres støtte til premierminister Alex Tsipras og for at opfordre den græske befolkning til at stemme nej ved folkeafstemningen på søndag.

På søndag skal befolkningen tage stilling til, om de kan godkende et reformkrav fra landets kreditorer - noget som Tsipras hele tiden har været imod. Og i et interview med græsk tv hintede han kraftigt til, at han ikke agtede at fortsætte i spidsen for Grækenland, hvis afstemningen gik den modsatte vej. Det skriver CNN.

- Hvis det græske folk vil ønsker at gå videre med nedskæringer - at tusindvis af unge skal flytte til udlandet, at vi skal have arbejdsløshed og igen bevæge os mod nye programmer og nye lån - hvis det er deres valg, vil vi respektere det, men vi vil ikke udføre det, sagde han og fortsatte:

- Jeg siger, at jeg ikke kan være premierminister for enhver pris.

Landets internationale kreditorer har krævet, at Grækenland foretager visse reformer, hvis landet skal have yderligere økonomisk støtte. Stemmer grækerne nej på søndag, kan det til gengæld betyde, at Grækenland bliver skubbet ud af eurosamarbejdet, siger flere eksperter og iagttagere.

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker sagde under en tale i går, at folkeafstemningen handler om landets ja eller nej til Europa.

- Et nej vil betyde, at Grækenland siger nej til Europa. Det er sandhedens øjeblik for Grækenland, sagde Juncker på et pressemøde i Bruxelles.

De græske banker lukkede mandag i et forsøg på at forhindre et økonomisk kollaps i landet. De vil være lukkede frem til den 6. juli. Indtil da vil der også være en begrænsning på, hvor meget grækerne kan hæve i bankerne - af simpel frygt for at bankerne løber tør for penge.

Grækenland skal tirsdag betale et milliardstort lån til Den Internationale Valutafond - der er dog tvivl om, hvorvidt landet overhovedet kan betale tilbage.

Panik før lukketid. De græske pensionister står i kø for at hæve deres pension (video: Ritzau)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+