Tsipras: Grækerne skal stemme om gældsaftale

Den græske premierminister vil have folkeafstemning om omstridt gældsaftale med internationale kreditorer

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil sende et omstridt forslag fra landets internationale kreditorer til folkeafstemning, så det bliver op til folket at afgøre, om Grækenland skal sige ja eller nej til långivernes krav.

Det siger han i en tv-transmitteret tale sent fredag aften ifølge Reuters.

Folkeafstemningen vil skulle holdes 5. juli.

- Jeg vil have det græske folk til at tage stilling på en selvstændig og stolt måde, som historien befaler det, lyder det fra Alexis Tsipras.

Der vil blive tale om en ja/nej-folkeafstemning, og Tsipras siger, at han vil respektere folkets beslutning, uanset om forslaget accepteres eller forkastes.

- Disse forslag, som helt tydeligt er i strid med europæiske regler og de basale rettigheder i forhold til arbejde, lighed og værdighed, viser, at målet hos nogle af partnerne og institutionerne ikke har været en levedygtig aftale for alle parter, men muligvis at ydmyge et helt folk, siger Tsipras i sin tale.

Der er endnu ikke faldet nogen aftale på plads mellem Grækenland og kreditorerne, der består af EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB).

Håbet blandt flere europæiske ledere er dog, at der kan landes en aftale i weekenden. Eurogruppen mødes lørdag i Bruxelles. Det er femte gang på godt en uge, at finansministrene samles for at diskutere den græske krise.

Deadline for en løsning er tirsdag, hvor den nuværende støtteordning udløber, samtidig med at Grækenland skal betale 1,5 milliarder euro til IMF.

Tsipras håber dog at kunne få henstand i nogle få dage i lyset af folkeafstemningen.

Hvis det græske folk forkaster en aftale, tyder meget på, at Grækenland som det første land i historien må forlade eurosamarbejdet.

0 kommentarer
Vis kommentarer