Tsipras kæmper for at redde sit parti efter reformkaos

Den græske premierminister understreger på partimøde torsdag, at der er brug for at samle partiet

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil indkalde til en ekstraordinær kongres i sit parti, regeringspartiet Syriza, til september.

Det sagde han på et møde i partiets centralkomité torsdag efter længere tids uro i baglandet. Premierministeren understreger samtidig, at en hurtigere løsning kan komme på tale.

Tsipras foreslog konkret en partiafstemning søndag, hvor omdrejningspunktet er, hvordan venstrefløjspartiet bedst håndterer regeringsmagten.

Oprøret i Tsipras' bagland har ulmet, siden premierministeren tidligere i juli indgik en aftale med de resterende 18 eurolande om en tredje støtteordning til kriseramte Grækenland.

En forudsætning for at gå i gang med forhandlingerne om støtteordningen var blandt andet, at det græske parlament ad to omgange skulle stemme for en række reformer og lovændringer.

Ved første afstemning i parlamentet 22. juli nægtede 36 af regeringspartiets 149 parlamentsmedlemmer at støtte deres premierminister. Det tvang Tsipras til at finde sit flertal med hjælp fra oppositionspartierne.

Det er ikke første gang, at Tsipras har måttet søge støtte hos oppositionen, selv om han egentlig leder en flertalsregering.

Den pressede premierminister lagde under torsdagens møde vægt på, at der stadig er rum for forhandlinger med kreditorerne.

Således understregede han, at pensionsreformer, landbrugsspørgsmål og udfordringer omkring elforsyningen stadig er til at forhandle med landets kreditorer om.

Flere ministre har ifølge Reuters foreslået, at der kan blive holdt valg til efteråret, når forhandlingerne om støtteordningen formentlig er færdige.

Her forventer Tsipras også, at der kan blive skåret i Grækenlands milliardgæld til udlandet.

2 kommentarer
Vis kommentarer