Turnbull forbliver australsk premierminister efter udfordring

Tvivl om opbakning fik Malcolm Turnbull til at erklære sin stilling for ledig. Tirsdag vandt han afstemning

Det står tirsdag klart, at Malcolm Turnbull beholder jobbet som Australiens premierminister efter at være blevet udfordret af indenrigsminister og partifælle Peter Dutton.

Udfordringen kom, da Turnbull under et møde i Det Liberale Parti tirsdag morgen erklærede sin stilling for ledig, efter at der i ugevis er blevet spekuleret i, om han har støtter nok blandt sine egne, og at Dutton vil have hans job.

Senere på dagen holdt partiet så en skriftlig afstemning. Den vandt Malcolm Turnbull med 48 stemmer mod Peter Duttons 35, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Resultatet af afstemningen er, at Malcolm Turnbull er valgt som leder af Det Liberale Parti, siger partifælle Nola Marino til de fremmødte journalister.

Adspurgt hvad Turnbull sagde, da han havde vundet, svarer hun:

- Han takkede sine kolleger for deres støtte.

Da det stod klart, at det ikke var lykkedes Peter Dutton at vælte Turnbull af pinden, indgav han sin opsigelse.

Ifølge Sky News skal Dutton have afvist et tilbud fra Turnbull om at blive på ministerholdet.

- Det er ikke forbi endnu, siger Sky News' journalist i Australien Ashleigh Gillon, der samtidig påpeger, at Turnbull kun vandt med syv stemmer.

Konflikten toppede mandag, da Turnbull blev tvunget til at droppe planer om at skrive et overordnet mål for reduktion af drivhusgasser ind i lovgivningen. Det skete på grund af manglende opbakning til forslaget blandt hans liberale kolleger.

Miljøminister Josh Frydenberg havde forud for afstemningen advaret mod at afsætte Malcolm Turnbull, eftersom det ville skabe frustration blandt vælgerne mindre end et år før valget.

Havde Peter Dutton vundet afstemningen, var han blevet den sjette premierminister i Australien på 11 år.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere