Tusinder på gaden: - Han var en ægte fighter!

John McCain huskes som principfast og modig. - Han sagde altid sin mening, siger amerikanske Patrick Shockley til Ekstra Bladet

Se en kavalkade af McCains største samt mindre heldige øjeblikke fra sin storslåede karriere. (Video: AP)

PHOENIX, ARIZONA (Ekstra Bladet): Tusinder af amerikanere havde lørdag taget opstilling langs ruten, hvor rustvognen med John McCains lig blev kørt i kortege til lighuset i Phoenix.

Den amerikanske politiker og krigshelt var få timer forinden afgået ved døden i sit hjem i Arizona, og nyheden fik folk på gaden.

Foran lighuset A.L. Moore Grimshaw Mortuary var mange dukket op med flag og lys for at vise den afdøde senator den sidste ære.

- Vi elsker dig, råber en kvinde, da rustvognen ledsaget af fem motorcykelbetjente ankommer til stedet.

Rustvognen med McCains lig blev kørt med kortege. Foto: AP
Rustvognen med McCains lig blev kørt med kortege. Foto: AP

Den republikanske senator, John McCain, blev 81 år. Foto: AP
Den republikanske senator, John McCain, blev 81 år. Foto: AP
 

En bevæget Patrick Shockley holder et stort amerikanske flag.

- Han sagde altid sin mening. Han var ærlig og stod fast på sine principper, siger Patrick Shockley, der lige som John McCain har gjort tjeneste i flåden.

- Jeg kommer fra en militærfamilie, og John McCain har altid husket veteranerne. Lige til det sidste, siger han til Ekstra Bladet.

Patrick Shockley har gjort tjeneste i flåden ligesom John McCain. Foto: Mikkel Selin
Patrick Shockley har gjort tjeneste i flåden ligesom John McCain. Foto: Mikkel Selin
 

Keith Kerber og hans søn, 17-årige Nathaniel, mener, at John McCain fortjener respekt.

- Han var ikke bange for at konfrontere sit eget parti. Han var i den grad i folkets tjeneste, siger Keith Kerber, der ved en enkelt lejlighed mødte John McCain i den lokale lufthavn.

- Han tog sig tid til at hilse og give hånd til alle, selv om hans sikkerhedsfolk virkede nervøse, smiler Keith Kerber.

Keith Kerber (th) med sin søn, Nathaniel. Foto. Mikkel Selin
Keith Kerber (th) med sin søn, Nathaniel. Foto. Mikkel Selin

Nathaniel Kerber mener, at John McCain udviste karakter ved at turde kritisere sit eget parti og ikke mindst præsident Donald Trump.

- Han er en amerikansk helt, siger han til Ekstra Bladet.

Molly Anderson har taget sin 12-årige datter, Christine, med for at lægge blomster og tænde lys for senatoren. McCains fortid som kamppilot og krigsfange i Vietnam tæller højt.

Molly Anderson med sin datter, Christine. Foto: Mikkel Selin
Molly Anderson med sin datter, Christine. Foto: Mikkel Selin

- Min far var i Vietnam, og jeg er her for at vise min respekt. John McCain var en ægte fighter, mener hun.  

John McCain var siden 1987 senator for staten Arizona. Han efterlader sig syv voksne børn og hustruen Cindy McCain. Han blev 81 år.

Blå bog: John Sidney McCain

* Han blev født 29. august 1936 på en amerikansk flådebase i Panamakanal-zonen.

* Både hans far og farfar var firestjernede admiraler i den amerikanske flåde.

* John McCain blev uddannet fra flådeakademiet i 1958 og blev derefter kamppilot i flåden.

* Hans fly blev i 1967 skudt ned under Vietnamkrigen, og McCain blev taget til fange.

* Efter fem år som krigsfange i Hanoi blev han frigivet og hjemsendt i 1973.

* Han studerede ved National War College og blev i 1977 udpeget som flådens kontaktperson i Senatet.

* Han blev valgt ind i Repræsentanternes Hus for hjemstaten Arizona i 1982.

* Han blev medlem af Senatet i 1987.

* Han var bosat i Phoenix og gift i andet ægteskab med Cindy, som han havde tre biologiske børn og et adopteret barn med. Derudover havde han tre børn fra sit første ægteskab med Carol, hvoraf de to er adopterede.

* Han tabte i 2000 Republikanernes primærvalg til George W. Bush.

* Han blev Republikaneres præsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg 4. november 2008. Her tabte han til demokraten Barack Obama.

Reaktioner på McCains død:

* - Min dybeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Vores hjerter og bønner er hos jer, skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter.

* - Vores tanker, bønner og dybeste sympati går til McCain-familien. Tak for din tjeneste til landet senator McCain, skriver USA's førstedame, Melania Trump, på Twitter.

* - Karen og jeg sender vores dybeste kondolencer til Cindy og hele McCain-familien, efter at senator John McCain er gået bort. Vi ærer ham for hans tjeneste til dette land, militæret og offentligheden. Hans familie og venner vil være i vores bønner. Gud velsigne John McCain, skriver USA's vicepræsident, Mike Pence, på Twitter.

* - Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest, skriver John McCains enke, Cindy McCain, på Twitter.

* - John McCain og jeg er fra forskellige generationer, vi kom fra vidt forskellige baggrunde, og vi konkurrerede på det højeste politiske niveau. Men til trods for vores forskelligheder delte vi troskabet til noget større - de idealer, som generationer af amerikanere og migranter har kæmpet, marcheret og ofret sig for. Vi så vores politiske kampe som et privilegium og noget ædelt og en mulighed for at tjene idealerne hjemme og rundt om i verden. Vi så dette land som et sted, hvor alt er muligt, og vores statsborgerskab som vores patriotiske forpligtelse til at sikre, at det forbliver sådan, skriver tidligere præsident i USA Barack Obama i en erklæring.

Med henvisning til John McCains tid som krigsfange under Vietnamkrigen tilføjer han:

- Få af os er blevet testet på den måde, som John engang blev, eller har været nødsaget til at udvise den type mod, som han har. Men vi kan alle stræbe efter modet til at sætte det fælles bedste over vores eget bedste.

* - Nogle liv er så levende, at det er svært at forstille sig dem slutte. Nogle stemmer er så klare, at det er svært at tænke på dem tavse. John McCain var en mand af dyb overbevisning og en patriot af allerhøjeste rang. Han tjente samfundet med udgangspunkt i vores lands fineste traditioner. Og for mig var han en ven, som jeg vil savne enormt, skriver tidligere præsident i USA George W. Bush i en erklæring.

* - Senator John McCain mente, at enhver borger har et ansvar for at gøre noget godt med den frihed, som vores forfatning giver os. Og under sin heroiske tjeneste i flåden og sine 35 år i Kongressen levede han ud fra denne overbevisning hver dag, skriver tidligere præsident i USA Bill Clinton i en erklæring.

* - John McCains liv er et bevis på, at nogle sandheder er tidløse. Karakter. Mod. Integritet. Ære. Et liv levet ud fra disse sandheder kaster en lang, lang skygge. John McCain vil kaste en lang skygge. Hans indvirkning på USA er ikke slut. Langt fra. USA vil savne John McCain. Verden vil savne John McCain. Og jeg vil savne ham dybt, skriver tidligere vicepræsident i USA Joe Biden i en erklæring.

* - Dette er en trist dag for USA. Vores land har mistet en dekoreret krigshelt og statsmand. John McCain var en af vores tids giganter, skriver formand for Repræsentanternes Hus i USA Paul Ryan i en erklæring.

Kilde: Nyhedsbureauet AP/ Ritzau

161 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere