Tusindvis af grækere i protest over EU-krævede reformer

Politiet i Grækenland anslår, at 15.000 mennesker er på gaden i protest over pensions- og skattereformer

Tusindvis af grækere er søndag på gaden i landets to største byer i protest over et reformforslag, som parlamentet skal stemme om senere på dagen.

Reformen, der vil medføre forringelser af pensionen og højere skat, er en betingelse fra EU i det låneprogram, der blev indgået i fjor.

Regeringen vil blandt andet hæve skatten for mellem- og højindkomster.

Både EU og Den Internationale Valutafond kræver reformerne gennemført, hvis låneprogrammer for milliarder af euro skal fortsætte.

Politiet i Athen anslår, at næsten 15.000 mennesker marcherer gennem hovedstaden og Thessaloniki.

- Folk er trætte og skuffede over den venstreorienterede regering. Men demonstrationen har ikke haft den størrelse, som vi havde regnet med, siger Maria K., som selv er gået på gaden i Athen.

Søndag aften vil der være en koncert på Syntagmapladsen nær parlamentet i Athen.

Premierminister Alexis Tsipras blev sidste år genvalgt på et løfte om at gå til kamp mod EU's sparekrav. Han måtte i efteråret underskrive endnu et låneprogram med EU.

Tsipras har forsøgt at argumentere for, at reformerne er nødvendige, hvis ikke "systemet skal kollapse i løbet af få år".

Søndag er Grækenland på tredje dag ramt af landsdækkende strejker. Samtidig har der været et læk fra Den Internationale Valutafond, som truer med ikke at forlænge lån til Grækenland.

I et brev til EU-landenes finansministre skriver fondens franske chef, Christine Lagarde, at en fortsat IMF-støtte er betinget af, at EU giver gældssanering på et niveau, så grækerne realistisk kan indfri de finansielle mål, som långiverne stiller.

På mødet i Eurogruppen skal landene blandt andet beslutte, om Grækenland har opfyldt EU's betingelser i en grad, så man kan udbetale en aktuel sum på fem milliarder euro.

Beløbet, som er en af flere udbetalinger i den tredje lånepakke, skulle allerede være udbetalt.

14 kommentarer
Vis kommentarer