Tusk kalder det absurd at sidestille EU og Nazityskland

Londons tidligere borgmesters har krydset grænsen for, hvad en rationel diskussion er, mener Tusk

Der tale om absurde udtalelser, når Boris Johnson, den prominente britiske nejsiger og Londons tidligere borgmester sammenligner EU med Adolf Hitlers nazistiske visioner.

Det siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med besøget i Danmark.

- Det er tale om absurde udtalelser, som fuldstændig skal ignoreres, hvis ikke de var blevet formuleret af en af de mest indflydelsesrige politikere i regeringspartiet, siger Donald Tusk.

Udtalelserne fra Boris Johnson faldt i forbindelse med et interview med den britiske avis Daily Telegraph i søndags.

Her siger politikeren, at EU ønsker den samme "superstat" som Adolf Hitler, og at de sidste totusinde års europæisk historie har vist gentagne forsøg på at bringe kontinentet under én regering og én leder, lige som det skete i Romerriget.

- Napoleon, Hitler og forskellige andre folk forsøgte dette, og det ender tragisk. EU er et forsøg på at gøre det samme med en anden metode, forklarer han.

Donald Tusk har ellers holdt sig i baggrunden, når det kommer til medlemslandenes opgør med EU, som finder sted i flere lande i unionen.

Han vil ikke blande sig i de enkelte landes offentlige debat, men her gør han en undtagelse og tager bladet fra munden.

- Når jeg hører, at EU bliver sammenlignet med Adolf Hitlers planer, kan jeg ikke forholde mig passiv, siger han.

- Boris Johnson har krydset grænsen for, hvad en rationel diskussion er, og der er tale om et politisk hukommelsestab. Han sætter muligvis ord på en følelse, som mange europæere har, ikke kun dem i Storbritannien, siger Donald Tusk.

Men det retfærdiggør på ingen måde dette "blackout".

Der har længe ulmet en modstand mod EU i den britiske befolkning. Ved en folkeafstemning 23. juni bliver det afgjort, om Storbritannien fortsat skal være en del af unionen.

19 kommentarer
Vis kommentarer