TV-stationer nægter at vise Trumps kampagnevideo: Den er racistisk

Hverken CNN, NBC eller Fox News vil længere vise Donald Trumps valgvideo

Det er ikke første gang, at Donald Trump bruger retssagen mod den mexicanske immigrant. Denne video er næsten mage til den, der blev vist på tv forleden, men er faktisk et år gammel. Video: Trump Kampagnevideo
Følg Politik

To store amerikanske tv-stationer har mandag besluttet, at de ikke længere vil vise en kontroversiel valgvideo, som støtter Donald Trump og republikanerne, og som er blevet kritiseret for at være racistisk.

Det er NBC og Fox News, som har valgt at lytte til kritikken, og som nu fjerner valgvideoen fra sine reklameblokke.

- Efter yderligere gennemgang anerkender vi den stødende karakter af reklamen og har besluttet at fjerne den på tværs af vore domæner, så snart det er muligt, siger talsperson for NBC's reklamesalgs-afdeling Joe Benarroch.

Også Facebook har valgt at reagere og har blokeret muligheden for, at videoen kan spredes yderligere gennem betalt promovering. Men Facebook har dog undladt at fjerne videoen fra præsidentens officielle Facebook-konto, hvor videoen er blevet vist flere end en million gange.

Det var NBC, som først blev kritiseret for at bringe valgvideoen under søndagens opgør i NFL mellem New England Patriots og Green Bay Packers.

Beslutningen om at vise reklamen fik med det samme kritik på de sociale medier.

I alt er videoen blevet vist 18 gange på flere tv-stationer. Heriblandt Fox News og Fox Business Network. Den blev også vist i morgenshowet Morning Joe på MSNBC mandag.

Trump chokerer med video

Det var efter visningen mandag, at NBC besluttede at stoppe reklamen. Fox News besluttede sig allerede søndag.

- Efter yderligere gennemgang trak Fox News reklamen tilbage i går, og den kommer ikke til at blive vist igen på hverken Fox News Channel eller Fox Business Network, skriver Marianne Gambelli i en mail. Hun er direktør for reklamesalg på Fox News.

Facebook har meddelt, at man har fjernet muligheden for betalt promovering, fordi videoen ikke er i overensstemmelse med Facebooks politik om virksomhedsreklamer på grund af videoens 'sensationelle indhold'.

- Denne reklame er i strid med Facebooks politik om sensationelt indhold, så vi afviser den, skriver Facebook i en erklæring. Facebook skriver videre, at det er tilladt at slå videoen op på Facebook, men at den til gengæld ikke kan blive spredt ved hjælp af betalt promovering.

CNN har helt afvist at bringe videoen.

- CNN har gjort det rigeligt klart i sin redaktionelle dækning, at denne reklame er racistisk, skriver CNN i et svar på Twitter til Donald Trump Jr., som forinden havde bragt en Twitter-besked, hvor han fortalte, at CNN afviste at bringe reklamen.

- Da vi fik muligheden for at tage betaling for at bringe reklamevideoen, afviste vi. Det er fakta, skriver CNN videre.

Videoen, som den amerikanske præsident har tweetet, viser blandt andet Luis Bracamontes, der i april i år blev dømt til døden for at have dræbt to politibetjente i Californien.

Bracamontes er mexicaner, og han var tidligere to gange blevet deporteret væk fra USA til Mexico, men han kom tilbage til staterne, hvor han efterfølgende dræbte de to betjente.

Man ser optagelser fra retten, hvor en smilende Bracamontes siger, at han vil dræbe flere betjente snart. Lige efter står der på skærmen 'Demokraterne lukkede ham ind i vores land. Demokraterne lod ham blive'.

Republikanerne bruger også filmoptagelser fra den store karavane af migranter, som er på vej mod den amerikanske grænse. Her bliver en af migranterne interviewet af en journalist. Han fortæller i løbet af interviewet, at han har været sigtet for mordforsøg.

I den kontroversielle video skriver republikanerne 'Hvem vil Demokraterne ellers lukke ind' og 'Make America Safe Again', som er en lille omskrivning af Donald Trumps valgslogan fra hans præsidentkampagne i 2016.

Det er ikke første gang, at Trump har brugt optagelserne af Bracamontes til at kritisere sine politiske modstandere. Da Donald Trump havde et års jubilæum, som præsident sendte han en lignende video ud, hvor den mexicanske morder også er med.

Videoen blev lavet for at vise, hvor vigtigt det er for den amerikanske præsident at få bygget en mur på grænsen mellem Mexico og USA.

Brad Parscale, som er Donald Trumps kampagnechef frem mod valget i 2020, skriver på Twitter, at NBC, CNN og Facebook har valgt at stå på de illegale immigranters side.

Selv siger Donald Trump om påstanden om, at valgvideoen kan opfattes anstødelig:

- Altså, mange ting er anstødelige. Dine spørgsmål er mange gange også anstødelige.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind