Tyrkiet med vidtgående plan: Sådan skal flygtningekrisen løses

Tyrkiet har tilbudt EU en vidtgående plan for at løse migrationskrisen, men landet forlanger mere til gengæld. Se hele planen

Her fortæller David Cameron, premierminister, Storbritannien, om den vidtgående plan. (Video: Ritzau)

EU og Tyrkiet skal frem til et nyt topmøde i næste uge arbejde videre med detaljerne i et tyrkisk udspil, som ifølge både EU og Tyrkiet kan tæmme flygtninge- og migrationskrisen, der har været ved at splitte EU-samarbejdet ad.

- Tiden med ulovlig migration til Europa er ovre, siger EU-præsident Donald Tusk efter topmødet med Tyrkiet, der er slut i Bruxelles natten til tirsdag.

På topmødet har Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, meget overraskende tilbudt EU en ny vidtgående plan for at løse flygtninge- og migrationskrisen, men han forlanger også mere til gengæld.

Tyrkiet har pludselig erklæret sig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Det gælder også de syriske flygtninge. Men hvis en syrer sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU-landene tage en anden syrisk flygtning fra Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Se også: Lars Løkke: Tyrkisk forslag kan slå smuglermodel ihjel

Ahmet Davutoglu siger, at med 2,7 millioner flygtninge er Tyrkiet det land i verden, der huser flest.

- Jeg er meget stolt - i mit lands navn - af, at på trods af det store antal flygtninge, har der ikke været nogle racistiske eller antisyriske holdninger i Tyrkiet, siger han.

'Game-changer'

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kalder den aftale, der tegner sig mellem EU og Tyrkiet, for "en virkelig game changer".

- Det er en god aftale. Der vil ikke længere være noget incitament for syrere til at betale kriminelle for at blive smuglet over Det Ægæiske Hav, siger Juncker.

Hvis man alligevel tager turen over havet fra Tyrkiet til Grækenland, bliver man ikke bare sendt tilbage til Tyrkiet, men man havner også på bunden af listen for lovlig genbosættelse i EU.

Den plan, som Donald Tusk nu skal forhandle helt færdig med Tyrkiet inden et nyt EU-topmøde i næste uge, skal samtidig ødelægge menneskesmuglernes milliardforretning.

Tyrkerne ønsker også flere penge til hjælp for flygtninge i Tyrkiet, hurtigere visumfrihed for tyrkere til EU og mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

Se også: Tusk til økonomiske migranter: Hold jer væk fra Europa

Løkke og Mutti tilfreds

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har man nu tegningen til en aftale klar, som effektivt kan bremse strømmen over Middelhavet.

- Vi fik ikke løst hele udfordringen, men vi har haft et møde præget af en realisme, som jeg ikke har oplevet før i forhold til at lave et nedslag på det, der kan blive en game changer. Nemlig et direkte anslag på menneskesmuglernes forretningsmodel, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der forhandlede med Davutoglu i Bruxelles den halve nat op til topmødet, ser det tyrkiske tilbud om at hjælpe EU med at håndtere flygtninge- og migrationskrisen som et politisk gennembrud.

- Det tyrkiske forslag er et gennembrud, der - hvis det bliver implementeret - kan bryde kæden fra at gå i bådene til at komme til Europa og bo, siger hun.

Men Merkel siger samtidig, at det har været meget svære forhandlinger på topmødet, fordi så mange elementer i det tyrkiske udspil har været helt nye.

85 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere