Tysk minister vil træde tilbage i opgør med Merkel

Merkel får fuld opbakning til sin linje fra ledelsen i sit eget kristelige demokratiske parti, CDU

Følg Politik

I asylstriden med forbundskansler Angela Merkel vil indenrigsminister og formand for CSU, Horst Seehofer, opgive begge sine poster, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Samtidig får Merkel opbakning til sin linje fra ledelsen i sit eget kristelige demokratiske parti, CDU.

Partiets ledelse tager afstand fra Seehofers oplæg til, at Tyskland skulle lukke grænserne.

Seehofer har i knap 100 dage været indenrigsminister i den nye store koalition med Merkels CDU og socialdemokraterne i SPD. Han har været leder af det bayerske søsterparti til CDU siden 2008.

Hele partiledelsen i CSU var søndag samlet i syv timer for at diskutere krisen omkring asylpolitikken, hvor mange i partiet er uenige i Merkels linje.

Unavngivne kilder sagde tidligere søndag, at Seehofer ikke var tilfreds med den aftale, som er indgået med andre EU-lande om at reducere indvandringen til Tyskland.

CSU havde i flere uger lagt pres på Merkel for at få strammet indvandrings- og asylpolitikken. Seehofer havde klaget til allierede over, at han lørdag førte en samtale med Merkel "uden effekt".

CSU-ledere samledes i München klokken 15.00 søndag eftermiddag for at finde frem til det svar, som de vil give på den aftale, der er indgået med andre EU-lande.

Merkel mødtes også med CDU-spidsen i Berlin søndag aften og fik fuld støtte til sin linje. Dette skete efter det var blevet kendt, at Seehofer ville træde tilbage.

- Det ville være forkert med ensidige signaler i asylpolitikken på nuværende tidspunkt, siger CDU's generalsekretær, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Forbundskansleren har angiveligt sikret sig aftaler med 14 EU-lande om at gøre det lettere at få sende asylansøgere ud af lande, hvor de er blevet afvist.

Omkring 15 procent af de asylansøgere, der i dag kommer til Tyskland, bliver sendt tilbage til de lande, hvor de første gang blev registreret. Med de nye aftaler ventes denne andel at stige markant.

Seehoer havde krævet, at asylansøgere skal afvises ved grænsen, hvis de er registreret i et andet land, men Merkel har insisteret på 'en europæisk løsning'.

Seehofer havde i hårde toner givet Merkel et ultimativt krav om at skabe en ny situation for Tyskland på området.

/ritzau/dpa

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind