Tysk parlament kalder drab på armeniere for folkedrab

Med stort flertal har det tyske parlament besluttet, at osmannernes drab på armeniere var et folkedrab

Forbundsdagen i Berlin har torsdag med overvældende flertal vedtaget en symbolsk resolution, som omtaler osmannernes drab på armeniere i 1915 som et folkedrab, skriver nyhedsbureauet dpa.

Det officielle Tyrkiet bryder sig ikke om, at osmannernes deportering og drab på armeniere for 100 år siden omtales som folkedrab.

Den tyrkiske premierminister har de seneste dage advaret tyskerne om at vedtage en sådan resolution.

- At tale om dette uden historisk eller juridisk bevis er intet andet end misbrug af politisk magt, sagde Ibrahim Kalin, en talsmand for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, for nylig.

Det ventes, at resolutionen vil skabe yderligere spændinger mellem de to lande. Og der er meget på spil.

EU med Tyskland i førersædet har for nylig indgået en stor aftale med Tyrkiet, som skal bremse strømmen af flygtninge og migranter mod EU.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, var ikke til stede, da resolutionen blev vedtaget i Forbundsdagen.

Hun støtter ifølge sin talsmand teksten.

Også vicekansler Sigmar Gabriel og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier var fraværende under afstemningen i parlamentet.

En talsmand for Retfærdigheds- og Udviklingspartiet i Tyrkiet, Erdogans parti, siger efter vedtagelsen, at den vil skade samarbejdet mellem landene i betydelig grad.

Armenien har længe arbejdet på at vinde international anerkendelse af, at der skete et folkedrab under og efter Første Verdenskrig.

Det skønnes, at en kristen minoritet på mellem 800.000 og 1,5 millioner mennesker døde under massakrer mellem 1915 og 1923.

Tyrkiet, der afløste Osmannerriget, vedkender sig nogle af disse drab. Den moderne tyrkiske nationalstat blev dannet i starten af 1920'erne.

Flere end 20 lande, heriblandt Frankrig og Rusland, har besluttet at omtale massakrerne som folkedrab, skriver nyhedsbureauet AFP.

11 kommentarer
Vis kommentarer