Tysk politiker-profil: Grækenland bør forlade euroen

En tidligere minister i Angela Merkels regering ønsker et græsk farvel til euroen

En fremtrædende parlamentariker fra forbundskansler Angela Merkels konservative kristelige demokrater siger, at det vil være en "stor chance" for Grækenlands økonomi, hvis grækerne forlader euroen.

I et opsigtvækkende indlæg i avisen Bild skriver den konservative Peter Ramsauer, tidligere transportminister under Merkel, at det ikke giver mening at fortsætte "bryderierne" med Grækenland.

Indlægget er et af de seneste tegn på, at Tysklands syn på det græske euromedlemskab kan være ved at ændre sig, og at flere og flere støtter en såkaldt "grexit" - en græsk udtræden.

Selv om han ikke er med i den nuværende regering, er Ramsauer den hidtil mest fremtrædende politiker fra Merkels lejr, som åbent går ud og siger, at han støtter et græsk farvel til euroen.

"Ved at forlade eurozonen kan Grækenland, som også finansminister Wolfgang Schäuble har antydet, blive mere konkurrencedygtig rent valutamæssigt ved at få en ny drakme," skriver Ramsauer, der er medlem af de kristelige demokrater i Bayern, CSU.

"Dermed får grækerne en stor mulighed for at skabe fornyelse - økonomisk og administrativt - hvorved de kan forberede en tilbagevenden til eurozonen ud fra en styrket position", hedder det videre.

Både Merkel og Schäuble har gentagne gange sagt, at de ikke ønsker at se Grækenland forlade eurozonen.

Men der er i Berlin stigende skepsis over for den nye græske regerings løfter om at gennemføre de reformer, som er nødvendige, hvis Athen fortsat skal have finansiel støtte fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Ved en afstemning i sidste måned gjorde 29 parlamentarikere fra Merkels parti oprør og stemte imod en forlængelse af en redningspakke til grækerne.

Finansministrene i eurozonen har dog sagt ja til den græske regerings reformplan, men kreditorerne kræver, at Grækenland lever op til sine forpligtelser.

Grækenland har siden 2010 modtaget 240 milliarder euro i kriselån.

/ritzau/Reuters

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere