Tyske toppolitikere gør fælles front mod islamkritikere

Pegida appellerer til dumme fordomme, fremmedhad og intolerance, mener den tyske ekskansler Helmut Schmidt

Dagen efter at 18.000 demonstranter i Dresden trodsede forbundskansler Angela Merkels opfordring til at ignorere Pegida, blæser en hel række toppolitikere, kulturpersonligheder og kendisser til kamp mod den antiislamiske protestbevægelse.

Det sker på forsiden af Tysklands største avis, Bild, hvor 80 kendte tyskere siger nej til Pegida - ligesom tusinder af deres landsmænd gjorde det ved velbesøgte moddemonstrationer mod bevægelsen i byer som Berlin, Köln og Stuttgart mandag.

- Pegida appellerer til dumme fordomme, fremmedhad og intolerance, siger den forhenværende socialdemokratiske forbundskansler Helmut Schmidt til Bild.

Hans partifælle udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier siger til avisen, at "Pegida skader ikke blot vort land, den giver også Tyskland et dårligt ry i udlandet."

- Vi må gøre det helt tydeligt, at dem, der råber slagord på enkelte gader, er et lille mindretal med en larmende stemme, siger han.

Finansminister Wolfgang Schäuble fra det konservative CDU bliver citeret for følgende:

- Paroler kan ikke ændre fakta: Tyskland har brug for indvandrere. Og vi må have medfølelse med flygtninge i nød.

CDU-formanden Merkels socialdemokratiske forgænger som kansler, Gerhard Schröder, gentager sin opfordring til "de anstændiges folkelige opstand mod fremmedfjendtlighed" og kalder det godt, at partier og kirker klart tager stilling til Pegida.

Lederen af Tysk Industri BDI, Ulrich Grillo, roser indvandringen til forbundsrepublikken.

- Den kvalificerede indvandring gavner Tyskland, siger han til avisen.

Den 68-årige sanger Udo Lindenberg udtrykker i Bild ønske om en "mangefarvet republik, der er en form for søster til det farverige New York."

Ifølge folkesangeren Heino er "den multinationale mangfoldighed" vor styrke.

- Vi har brug for mennesker og idéer fra forskellige kulturkredse, hvis vil skal opnå global succes, siger han, mens det tyske fodboldlandsholds manager, Oliver Bierhoff, henviser til, at Tyskland vandt VM takket være mange spillere med indvandrerbaggrund.

Pegida-folkene begyndte i oktober at gå på gaden i Dresden for at advare mod det, de opfatter som en omsiggribende islamisering af det tyske samfund.

0 kommentarer
Vis kommentarer