Udenrigsminister: Danske kampfly trækkes hjem til oktober

De syv danske kampfly, som flyver missioner mod Islamisk Stat, trækkes hjem til oktober, siger Kristian Jensen

Kristian Jensen trækker kampfly hjem til oktober. (Foto: Jens Dresling)
Kristian Jensen trækker kampfly hjem til oktober. (Foto: Jens Dresling)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) bekræfter efter møde i Udenrigspolitisk Nævn, at de danske kampfly trækkes hjem fra kampen mod Islamisk Stat, når den nuværende mission udløber til oktober.

- Vi har orienteret om regeringens intentioner i forhold til det danske styrkebidrag i kampen mod ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.), siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Vi har præciseret, at vi trækker vores kampfly hjem ved udløbet af mandatperioden med henblik på at genudsende dem i løbet af 2016, siger Kristian Jensen, der ikke vil sætte tidshorisont på, hvornår i 2016 flyene skal udsendes.

Regeringens indstilling er, at Danmark skal fortsætte indsatsen - i første omgang ved at bevare det nuværende træningsbidrag, hvor danske soldater træner irakiske soldater til kampen mod Islamisk Stat.

- Vi har i øjeblikket en såkaldt styrkebidragskonference i gang. Og på baggrund af den vil vi vurdere, hvilke yderligere bidrag Danmark kan stille med, så vi sikrer, at vi stadig har et meget substantielt bidrag, siger Kristian Jensen.

Det har blandt andet været fremme, at Danmark kunne udsende et radarbidrag, der kan støtte de øvrige landes kampfly, men udenrigsministeren ønsker ikke at gå i detaljerne med mulighederne.

Enhedslisten er fortsat i mod udsendelsen af kampfly, og det vil man også være i 2016, siger udenrigsordfører Nicolai Villumsen.

SF's medlem af Udenrigspolitisk Nævn, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, mener, det er for tidligt at tale om en ny udsendelse af kampflyene.

- Vi ved slet ikke, hvordan situationen ser ud næste år. Og vi skal først vurdere, om den hidtidige indsats har virket, før vi tager stilling til, om kampflyene skal sendes ud igen, siger Holger K. Nielsen.

Med regeringens melding fortsætter det danske træningsbidrag i Irak, selvom det har været fremme, at de danske soldater reelt ikke har nok at lave.

I sidste uge fremgik det på forsvarets hjemmeside, at de danske soldater kun træner 50-80 irakiske soldater ad gangen, selvom Danmark har udsendt mandskab nok til at træne 400 irakere ad gangen.

Forsvarsminister Carl Holst (V), som lige er vendt hjem fra et besøg hos de danske soldater i Irak, mener dog, at der er tegn på, at situationen er ved at ændre sig. Derfor vil regeringen ikke skære i træningsbidraget:

- Det er korrekt, at der i forbindelse med opstarten har været udfordring i at få nok irakiske soldater til at melde sig. Men den tilbagemelding, jeg har fået i forbindelse med besøget i denne uge, er, at man nu er fuldt i gang, og at der nu er et fint flow, siger Carl Holst.

33 kommentarer
Vis kommentarer