Udskældt regeringschef øjner fredelig løsning på uro i Hongkong

Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen brød ud i den kinesiske enklave for 11 uger siden

Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, håber på en deeskalering af konflikten i storbyen efter en weekend uden voldelige sammenstød.

Det siger hun ved et pressemøde natten til tirsdag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Søndagens protester i Hongkong var de roligste, siden uroen i den kinesiske enklave begyndte for 11 uger siden.

Ifølge regeringschefen er det et tegn på en vej frem mod en fredelig afslutning på demonstrationerne. Hun tilføjer, at hun vil påbegynde en dialog med ledende figurer i oppositionen om en løsning.

Samtidig vil hun igangsætte en undersøgelse af klager over politivold mod demonstranter.

- Vi vil gennemføre en solid undersøgelse af klager over politiets adfærd som følge af denne lange periode med konfrontationer og vold, lyder det diplomatisk fra regeringschefen.

Lam selv har været udsat for massiv kritik af demonstranterne, der har krævet hendes afgang.

Mange mener, at hun i for høj grad går Kinas ærinde i byens lovgivende forsamling.

Det var Lams regering, der fremlagde det lovforslag, der blev startskuddet til de massive folkelige protester.

Lovforslaget ville gøre det nemmere at udlevere borgere i Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Men mange så det som endnu et kinesisk forsøg på at begrænse storbyens autonomi.

Som et led i demonstrationerne har demonstranter blandt andet blokeret hovedtrafikårer i storbyen, herunder terminaler i Hongkongs internationale lufthavn.

Der er planlagt flere demonstrationer de kommende dage, skriver flere nyhedsbureauer. Blandt andet byens metrosystem ventes at blive udsat for blokade onsdag.

Samtidig planlægger skolelever at udvandre fra undervisningen torsdag, ligesom handelsbyens mange revisorer og bankansatte vil nedlægge arbejdet fredag.

Hongkong var indtil 1997 en britisk kronkoloni, men har siden officielt tilhørt Kina under devisen 'et land, to systemer'.

Det betyder i praksis, at storbyen har udpræget selvstyre og en markant mere demokratisk styreform, flere borgerrettigheder samt et uafhængigt retsvæsen.

2 kommentarer
Vis kommentarer