Uffe Elbæk taget i klima-koks

Alternativets rejsekonge Uffe Elbæk har gentagne gange fortalt, at han klimakompenserer for sine flyrejser, men sådan kan man ikke stille det op, siger organisationen bag

Hvad betyder den her sag for Alternativet? Ekstra Bladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup, kommer her med sin analyse
Følg Politik

Alternativets flykonge Uffe Elbæk 'kompenserer' for sine mange flyrejser ved at købe regnskov.

Men den miljøorganisation, som Uffe Elbæk har købt aflad hos, mener ikke, at det giver mening at tale om klimakompensation.

- Vi mener ikke, at vi sælger klimakompensation hos Verdens Skove. Man kan købe et regnskovscertifikat, som sikrer, at skov ikke bliver fældet. Det er rigtig godt for klimaet. Men det opvejer ikke den CO2-udledning, man har andre steder, siger kampagnekoordinator Gry Bossen til Radio24syv.

Onsdag aften fremlagde Uffe Elbæk en liste over sine flyrejser over de seneste fire år. 33 tjenesterejser og syv private rejser. Til Ekstra Bladet fortalte Uffe Elbæk samme aften, at han klimakompenserer for sine rejse, der har udledt over 40 ton CO2.

- For at gøre noget, og også gøre mere end alle andre gør, så sørger vi for at klimakompensere. Det er jeg faktisk meget, meget stolt af, fortalte han.

Alternativet har oplyst, at de ud over at købe skovcertifikater, støtter oprindelige folk i Panama til at bevare retten til deres skov. Derudover har de finansieret etablering af solceller i Uganda.

Verdens Skove understreger, at det er godt, at Alternativet og Uffe Elbæk forsøger at nedsætte deres klimaaftryk og købe regnskovscertifikater, men man kan ikke fjerne det klimaaftryk, man sætter, ved for eksempel at flyve. Derfor giver det i organisationens øjne ikke mening at tale om klimakompensation.

- Hvis der er nogen, der har et bedre bud på, hvor vi skal lægge vores penge end i Verdens Skove, så er jeg den første til at sige, jamen, så kan det være, vi skal lægge pengene et andet sted, sagde Uffe Elbæk som svar i Radio24syv.

Alternativets klimafrelser: Rejser fire gange jorden rundt

Kompenserer ikke 40 gange så meget
Uffe Elbæk fortalte i DR-programmet 'Deadline', at han betaler 40 gange mere i klimakompensation end den normale pris for at udlede CO2. I Alternativets klimaregnskab står der, at de betaler 1400 kroner pr. ton CO2.

Men ifølge Karsten Capion, der er chefkonsulent i Dansk Energi, er prisen i dag på omkring 120 kroner pr. CO2 ton. Derfor betaler Uffe Elbæk ikke 40 gange mere end den almindelige pris.

- Hvis de betaler 1400 kroner, så er det 12 gange mere, end hvad man betaler på markedet i dag, siger Karsten Capion.

Prisen på CO2 skifter fra dag til dag og afhænger af, hvor stort udbuddet af CO2-kvoter er. Sidste år kostede det 35 kroner at udlede et ton CO2, og dermed passer Uffe Elbæks regnestykke. Men ikke i de nuværende priser. Desuden har priserne været ekstremt lave siden finanskrisen.

- Priserne har været lave siden finanskrisen, men man regner med, at de kommer op omkring 200 kroner, siger Karsten Capion.

Ifølge Alternativets pressechef er prisen på 1400 kroner sat med inspiration fra den grønne tænketank Concito, der arbejder med et scenarie på 125 dollars for hver udledt ton CO2 - hvad der svarer til 818 kroner.

Men ifølge Concitos chefkonsulent Henrik Gudmundsson, har de ikke nogen klare tal for, hvor meget de anbefaler, at man betaler for at klimakompensere sit CO2 udslip.

- Vi anbefaler ikke et bestemt beløb, men det scenarie, de nævner, har måske figureret i en rapport, men der er mange forskellige scenarier, siger han.

Uffe Elbæk har ikke ønsket at tale med Ekstra Bladet, men hans presserådgiver skriver:

'Vi er stolte af at betale 200 dollars, og længere er den sådan set ikke.'

Rejsekongen Uffe taget i flyløgn

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind