Uffe Elbæk truet af partifæller

Ifølge valgkredsen skal stifter Uffe Elbæk offentligt bakke op om den nye politiske leder, Josephine Fock

Alternativets storkreds i København truer med at trække støtten til folketingsmedlem og stifter af Alternativet Uffe Elbæk, hvis han ikke bakker op om den nye leder, Josephine Fock. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Alternativets storkreds i København truer med at trække støtten til folketingsmedlem og stifter af Alternativet Uffe Elbæk, hvis han ikke bakker op om den nye leder, Josephine Fock. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Bestyrelsen i Alternativets Storkreds København truer med at trække støtten til sit folketingsmedlem, Uffe Elbæk, hvis han ikke bakker tydeligt op om partiets nye politiske leder, Josephine Fock.

Gør han ikke det, vil bestyrelsen ikke længere støtte Elbæks kandidatur i valgkredsen. Det fremgår af et brev skrevet til medlemmerne af storkredsen.

Fock overtog posten som politisk leder fra Uffe Elbæk, der har stiftet Alternativet, 1. februar.

Brevet er forfattet, efter at et flertal i Alternativets hovedbestyrelse lørdag udtrykte tillid til Josephine Fock. Beslutningen blev truffet efter flere uger med intern uro i partiet.

I brevet står der blandt andet, at man har en forventning om, at Uffe Elbæk 'aktivt og synligt meddeler sin opbakning til hovedbestyrelsens beslutning' om at støtte Fock.

- Storkredsen har en meget klar forventning om, at storkredsens folketingsmedlem, Uffe Elbæk, arbejder loyalt sammen med partiets medlemmer og politiske leder både udadtil og indadtil, skriver bestyrelsen.

Ellers er der tale om 'tillidsbrud', står der:

- Hvis denne forventning skuffes, er der naturligvis tale om et alvorligt tillidsbrud, der ikke kan genoprettes, hvorfor vi som følge heraf ikke længere kan støtte hans kandidatur i storkredsen, står der endvidere.

Uroen i partiet begyndte for alvor, da Josephine Fock blev valgt som leder af Alternativet. Hun blev valgt af partiets medlemmer.

Imens havde folketingsgruppen foretrukket Rasmus Nordqvist, forhenværende politisk ordfører, som ny leder.

Det har gjort splittelsen i partiet tydelig. Flere har udtrykt mistillid til Fock, blandt andet på baggrund af anklager om krænkende adfærd, da Fock sad i Folketinget fra 2015 til 2018.

Uffe Elbæk er et af de partimedlemmer, som har givet forklaring om Focks ledelsesstil.

Og det lader ikke til at, uroen stopper endnu.

Allerede få timer efter brevet fra Københavns Storkreds er blevet sendt ud til medlemmerne, skriver talsperson i Alternativet København Matthew Daniali på Twitter, at han er 'chokeret' over ordlyden af brevet.

- Chokeret over denne melding. Vi er mange, som står fuldstændig bag dig, Uffe Elbæk, skriver han.

DR har talt med Alternativets presseafdeling. Herfra lyder det, at Uffe Elbæk er bekendt med brevet, men at han ikke ønsker at kommentere det før mandag. Her skal folketingsgruppen mødes og drøfte hovedbestyrelsens beslutning.

Heller ikke Josephine Fock har nogen kommentarer til brevet for nuværende, siger hun til Ritzau.

OVERBLIK: Alternativet har haft en kaotisk vinter

Hovedbestyrelsen i Alternativet har lørdag aften haft møde om partiets nye politiske leder, Josephine Fock, som har været udsat for kritik af partifæller.

På mødet udtrykte et flertal i hovedbestyrelsen tillid til Fock.

Læs her om forløbet:

* 26. december meddeler partistifter Uffe Elbæk sin afgang som politisk leder.

* 1. februar bliver Josephine Fock valgt som ny leder.

* 3. februar trækker Rasmus Nordqvist sig som politisk ordfører.

* 21. februar bringer Information en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock i perioden 2015 til 2018. Hun anklages for at have rusket i andre.

* 25. februar udtrykker hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock.

* 26. februar afviser Josephine Fock at have rusket i nogen.

* 1. marts indkalder hovedbestyrelsen igen til møde om Josephine Fock efter ny kritik.

* 7. marts holder hovedbestyrelsen et nyt krisemøde. Det ender med, at et spinkelt flertal udtrykker tillid til Josephine Fock som politisk leder.

Kilder: Information, Alternativet.