Ukraine eksploderer på ny: EU-ministre hasteindkaldes

Letland, der er EU's formandsland, siger, at nye kampe i Ukraine viser, at Rusland ikke er interesseret i fred

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, indkalder ekstraordinært medlemslandenes udenrigsministre torsdag for at drøfte den seneste opblussen i kampene i Ukraine.

- Jeg indkalder til et ekstraordinært møde i det udenrigspolitiske råd på torsdag, skriver hun på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag blev mindst 30 mennesker dræbt, da raketter blev affyret fra oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine mod havnebyen Marjupol.

Letland, der er EU's formandsland i dette halvår, gav lørdag Rusland skylden for de nye kampe. Moskva er helt åbenlyst "ikke interesseret i en fredelig løsning på konflikten", hed det.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, talte søndag i telefon med Mogherini, og han opfordrede hende og EU til at presse Ukraine til at deltage i en politisk dialog med de prorussiske separatister.

Politik Lavrov: Vi er parat til at gøre alt for fred i Ukraine

Ifølge det russiske udenrigsministerium gav han Ukraine skylden for det seneste opsving i kamphandlingerne.

Meget tyder dog på, at kampene er igangsat af de prorussiske oprørere, der ifølge EU og USA støttes af den russiske regering med udstyr og mandskab.

Blandt andet har oprørerne i den forgangne uge massivt bombet den internationale lufthavn i Donetsk, som siden sidste forår har været under den ukrainske regerings kontrol.

Oprørerne siger, at de nu kontrollerer lufthavnen.

Angrebet på havnebyen Marjupol, som også synes at være oprørernes værk, er en voldsom optrapning af konflikten. Der bor en halv million mennesker i byen.

Militære eksperter har tidligere påpeget, at oprørerne er opsat på at sikre sig kontrollen over havnebyen, fordi det vil sikre fri passage til den ukrainske halvø Krim - både for dem selv og for Rusland.

Rusland annekterede sidste år Krim og begrundede det med, at halvøen altid har været en del af et Storrusland.

En af EU's muligheder er at føje nye sanktioner til dem, der allerede gælder over for personer og virksomheder i Rusland, på Krim og i de oprørskontrollerede områder af Ukraine.

0 kommentarer
Vis kommentarer