Ukraine gør sig klar til Nato - Rusland skumler

Ved at droppe Ukraines neutralitet optrappes konfrontationen i Østukraine, siger Ruslands udenrigsminister

Ved en historisk afstemning har parlamentet i Ukraine taget et skridt, der kan føre til medlemskab i Nato.

Det er sket tirsdag formiddag ved en afstemning, hvor parlamentarikerne skulle tage stilling til Ukraines stilling som neutralt land.

Med 303 stemmer for og otte imod sagde parlamentet nej til at bevare landets alliancefrie stilling.

Landets neutrale status blev ellers fastslået i 2010 efter pres fra Rusland.

- Dette vil føre til integration i Europa og det euroatlantiske rum, siger udenrigsminister Pavlo Klimkin oven på afstemningen.

Præsident Petro Porosjenko har allerede bebudet, at han vil søge om Nato-medlemskab og henvist til den fare, som Rusland udgør for Ukraine.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, mener, at Ukraine skyder sig selv i foden og gør krisen i Østukraine, hvor prorussiske oprørere bekæmper den ukrainske hær, værre.

- Det virker mod hensigten. Det vil kun optrappe konfrontationerne og skabe en illusion om, at det er muligt at løse Ukraines dybe interne krise ved at vedtage sådanne love, siger han til nyhedsbureauet Itar-Tass.

Lidt tidligere sagde den russiske repræsentant i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, Andrej Kelin, at vil belaste et i forvejen dårligt forhold mellem de to lande

- Det er et uvenligt skridt over for os, sagde han.

Forholdet mellem Ukraine og Rusland nåede et nulpunkt, da Rusland i marts annekterede den ukrainske halvø Krim.

Rusland anklages af Ukraine og Vesten for at støtte de prorussiske separatister i Østukraine med våben og andre forsyninger.

EU og USA har vedtaget økonomiske sanktioner over for Rusland. Sanktionerne og de stærkt faldende oliepriser har ramt landets økonomi hårdt.

/ritzau/AFP

0 kommentarer
Vis kommentarer