Ukraines præsident kræver betingelsesløs våbenhvile

Hvis situationen i Østukraine eskalerer, er Porosjenko klar til at erklære landsdækkende undtagelsestilstand

De prorussiske separatister og Rusland skal gå med på en betingelsesløs våbenhvile onsdag aften på et fredsmøde i Minsk, lyder kravet fra Ukraines præsident.

Petro Porosjenko siger samtidig til nyhedsbureauet Interfax, at han er klar til at indføre undtagelsestilstand over hele landet, hvis konflikten i øst eskalerer yderligere.

- Regeringen og parlamentet er parate til at indføre undtagelsestilstand over hele Ukraine, siger præsidenten på et ministermøde onsdag.

- Jeg vil ikke tøve med den beslutning, hvis den angribende parts handlinger fører til yderligere eskalering.

Den russiske delegation udtrykker både optimisme og forbehold før det vigtige møde.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, ser "mærkbare fremskridt" i forberedelserne til de forhandlinger, som flere gange tidligere er brudt sammen, men som tirsdag aften angiveligt nåede et gennembrud via forhandlinger mellem parterne.

- Eksperter arbejder på sagen, og der er klare fremskridt, siger Lavrov.

Dog siger den russiske udenrigsminister, at det vil være uklogt af den ukrainske delegation at møde op med et forhåndskrav om fuld kontrol over landets grænse til Rusland.

Ud over Porosjenko ventes Ruslands præsident, Vladimir Putin, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, at deltage i mødet i Minsk.

I september sidste år indgik parterne en våbenhvile, men den er siden brudt sammen.

0 kommentarer
Vis kommentarer