Annonce:
Annonce:

Ulideligt arbejdsmiljø: Flygter fra radikal profil

Karen Melchior har ved flere lejligheder mistet besindelsen og råbt ad ansatte og gjort arbejdsmiljøet på sit kontor ulideligt. Selv er hun 'overrasket' over, at flere har oplevet det sådan

Karen Melchior og hendes såkaldte 'arbejdsmiljø-haj' har haft svært ved at sikre et godt arbejdsmiljø. Foto: Karen Melchior
Karen Melchior og hendes såkaldte 'arbejdsmiljø-haj' har haft svært ved at sikre et godt arbejdsmiljø. Foto: Karen Melchior
Annonce:
Følg Politik

Ved du noget om sagen? Kontakt journalisterne her.

Endnu en møgsag rammer nu toppen af Radikale Venstre.

I centrum for sagen står Karen Melchior, der sidder i Europa-Parlamentet for partiet. 

Ekstra Bladet kan således afsløre, at stort set alle medarbejdere, der har arbejdet for Karen Melchior siden europaparlamentsvalget i 2019, i dag er ude af vagten. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har mange af dem oplevet et ulideligt arbejdsmiljø, hvor Karen Melchior ved flere lejligheder har mistet besindelsen.

Og den radikale politiker er selv opmærksom på, at medarbejdere har haft dårlige oplevelser med hende. Det viser en mail fra april, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, og som er fremsendt til flere tidligere ansatte.

Annonce:

’Beklager, at jeg skriver til jer lidt ud af det blå, men jeg er blevet opmærksom på, at der er tidligere medarbejdere fra mit kontor, som har haft dårlige oplevelser i forbindelse med samarbejdet med mig,’ lyder det blandt andet i mailen.

Karen Melchior skriver desuden, at ’det ikke var hendes oplevelse’, og at man kan kontakte Europa-Parlamentets Harassment Advisory Committee samt de radikales kontaktudvalg, hvis man ikke har lyst til at tale med hende personligt. Det er begge instanser, der behandler grænseoverskridende adfærd.

'Ubehagelig og perfid'
Ekstra Bladet har været i kontakt med flere kilder, som har arbejdet sammen med og tæt på Melchior, herunder flere tidligere medarbejdere, hvoraf ingen ønsker at stå frem med navn. Melchior beskrives blandt andet som ’ubehagelig’, ’kolerisk’ og ’perfid’, og at hun har et ’voldsomt’ temperament.

- Der var ofte en virkelig dårlig stemning på kontoret, fordi Karen råbte ad folk og havde mange højlydte skænderier offentligt. Det var rigtig svært at være i, fortæller en tidligere medarbejder blandt andet.

Annonce:

Arbejdsmiljø-bamse virkede ikke
Beskrivelserne af Karen Melchiors adfærd står i skærende kontrast til den måde, hun selv har markedsført sit kontor på.

Da Karen Melchior annoncerede sin nye medarbejderstab i 2019, introducerede hun således selv den hajformede bamse ’HajHaj’, der skulle fungere som garant for ’et godt arbejdsmiljø, og at alle er glade’:

 

I sine hyppige jobopslag har hun desuden igen og igen brugt ord som åbenhed, ansvarlighed og integritet til at beskrive de værdier, der ligger bag rekrutteringen af nye medarbejdere.

Samtidig har det psykiske arbejdsmiljø i årevis været fremhævet som en vigtig mærkesag i Radikale Venstres udspil 'Fremad', som Melchior selv har delt på sin blog, hvor et konkret forslag er at opprioritere tilsynet med netop psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

Men trods de flotte fraser har arbejdsmiljøet altså haltet gevaldigt på politikerens eget kontor, og tilsynet med det har været ikke-eksisterende.

Annonce:

Tykt hykleri
Karen Melchior er endnu en radikal profil, der skriver sig ind i en række sager i partiet om at sige ét og gøre noget helt andet, når det kommer til arbejdsmiljø og krænkelser.

Således har hun blandt andet promoveret sig selv i Jyllands-Posten, efter at hun som en af de få danske MEP’er havde deltaget i et kursus om arbejdsmiljø og krænkelser, fordi hun havde hørt om ’problemer med arbejdsmiljøet i EU’.

- Jeg tog også med, at alle på en arbejdsplads har et ansvar for at tage chikane alvorligt. Derfor er det vigtigt, at alle på arbejdspladsen ved, hvordan man spotter det, hvordan man forhindrer det, og hvilke mekanismer og processer Europa-Parlamentet har for at tackle det, hvis det sker, udtalte Melchior i den forbindelse til Jyllands-Posten.

MEP Karen Melchior. Pressefoto
MEP Karen Melchior. Pressefoto
 

Melchior i opslag: 'Oprigtigt ked af det'

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få et interview med Karen Melchior, men uden held. Sent torsdag aften lagde hun et længere opslag ud på sin Facebook-side, hvor hun forklarer, at hun aldrig selv har bemærket, at arbejdsmiljøet haltede.

Annonce:

'Jeg skrev mailen med et oprigtigt ønske om at komme til bunds i, om der virkelig var medarbejdere hos mig, der havde eller havde haft oplevelsen af, at vi på kontoret har et dårligt arbejdsmiljø. Og bundet i en stor frustration – over for mig selv – over, at det, hvis det var tilfældet, ikke var noget, jeg havde opdaget,' skriver Karen Melchior blandt andet.

Ifølge Karen Melchior er der ingen tidligere ansatte, der har klaget direkte til hende eller nogle af de instanser, hun henviser til.

'Politik er personligt, og jeg har selv valgt det. Men det ændrer ikke på, at jeg er oprigtigt ked af det, hvis det viser sig, at der er medarbejdere, der har oplevet et dårligt arbejdsmiljø på mit kontor og ikke har følt, at de har kunnet tale åbent om det. Dialog er jo afgørende for forbedring,' skriver hun videre.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få Karen Melchior i tale om, at en række medarbejdere har haft dårlige oplevelser på hendes kontor og i dag er ude af vagten. Hun har ikke ønsket at svare på Ekstra Bladets spørgsmål.

OVERBLIK: Radikale møgsager

Her er et overblik over et hårdt år for De Radikale:

* 16. september 2020 skriver folketingsmedlem Lotte Rod (R) i et Facebook-opslag, at hun er blevet taget på i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre.

* 19. september varsler partiets daværende politiske leder, Morten Østergaard, på et landsmøde en undersøgelse, der skal afdække omfanget af sexisme i partiet.

* Morten Østergaard afviser i et interview med Jyllands-Posten, at han er krænkeren. Han ringer igen og trækker sit svar tilbage.

* 7. oktober mødes De Radikales folketingsgruppe til et møde i Den Sorte Diamant i København. Det strækker sig over mere end seks timer.

Efter mødet træder Morten Østergaard tilbage som politisk leder, da det er ham, der for knap ti år siden lagde en hånd på låret af Lotte Rod. Det har han ifølge flere af mødedeltagerne først nægtet på mødet, indtil Lotte Rod sagde, at Østergaard var krænkeren.

Den hidtidige næstformand, Sofie Carsten Nielsen, bliver på mødet valgt til politisk leder efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.

* 9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at yderligere tre kvinder har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag.

Den nyudnævnte leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til de nye sager.

* 12. oktober offentliggør partiets sekretariat en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager om uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard. Redegørelsen fastslår, at der i alle sager er blevet handlet.

* Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) skriver på Facebook, at hun er en af de kvinder, som har følt sig krænket af Morten Østergaard. Det skulle være sket, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015.

* 13. oktober får Sofie Carsten Nielsen fuld opbakning fra partiets hovedbestyrelse.

* 14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder.

Auken skriver, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne i 2017. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser.

Det afviser Sofie Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

70 kommunal- og regionalpolitikere fra De Radikale giver fuld opbakning til Sofie Carsten Nielsen på møde.

* 15. oktober: Martin Lidegaard skriver på Facebook, at han ikke betvivler Ida Aukens fortælling om upassende adfærd fra Østergaard.

I en skriftlig kommentar siger Sofie Carsten Nielsen, at hun har søgt dialog med Ida Auken uden held. Hun siger, at hun ikke har kendt til en mail fra Ida Auken i 2017.

* 25. januar 2021: Jens Rohde forlader De Radikale med blandt andet følgende afskedssalut på Facebook:

- Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland, fordi hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil røre Radikale Venstre med en ildtang på det område.

Jens Rohde melder sig senere under fanerne hos Kristendemokraterne.

* 29. januar: Også Ida Auken forlader De Radikale og bliver i stedet folketingsmedlem hos Socialdemokratiet.

- Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, skriver hun på Facebook.

* 11. februar: Martin Lidegaard, der stillede op til kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen i oktober 2020, bliver igen næstformand for De Radikale, en post han ellers blev fjernet fra efter folketingsvalget i juni 2019.

7. april: Landsformand Svend Thorhauge meddeler, at han ikke genopstiller til posten ved partiets landsmøde i september.

* 12. august: De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, forlader politik 'for nu' efter flere sager om grænseoverskridende adfærd.

* 3. september: Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet, beskyldes for at skabe et ulideligt arbejdsmiljø for sine ansatte.

Kilder: Jyllands-Posten, DR, Altinget, Ritzau, TV2, De Radikale, Ekstra Bladet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: