Ung politiker angreb byrådskolleger for sexchikane: Nu skal hun fejres

22-årige Sonja Marie Jensen står til at modtage Helga-prisen på Socialdemokratiets Kongres om et par dage

Sonja Marie Jensen kritiserer sine kollegaer for 'klask i røven' og 'du knalder dig til tops'-kommentarer. Video: TV2/FYN

Det 22-årige byrådsmedlem i Nyborg Kommune, Sonja Marie Jensen, skal hædres med en særlig pris, efter at hun tidligere i år stod frem og fortalte åbent om, hvordan hun har været udsat for sexisme og klap i numsen fra mandlige byrådskolleger.

Det har det socialdemokratiske kvinde-netværk 'Helga' besluttet, skriver Fyens Stiftstidende.

Hyldesten kommer til at ske under Socialdemokratiets Kongres 16. september, og i den officielle begrundelse kan man læse følgende:

'Sonja har, sin unge alder til trods, formået at sætte fokus på et af de helt store problemer for mange kvinder i politik og arbejdsliv. Hun har høstet bred opbakning fra andre kvinder og mænd og fra højre til venstre i dansk politik for sin åbenhed om problemet'.

Da Sonja Marie Jensen i april gik til TV2 Fyn med sin oplevelse gav historien med det samme genlyd over hele landet.

- Jeg skal stå model til et klask i røven og til at få at vide, at jeg knalder mig til tops. Jeg skal stå model til, at folk skal diktere, at jeg skal have mig en uddannelse eller nogle børn, før jeg har en berettigelse til at udtale mig politisk, hvilket jeg synes er dybt godnat, sagde Sonja Marie Jensen til TV 2/FYN.

Politik - 26. apr. 2017 - kl. 07:59 22-årig politiker angriber byrådsmedlemmer for sexchikane

Føler sig nedgjort
Hun fortalte videre, at hun har fået et klask i røven – fra politikere på begge sider af det politiske spektrum og også af byrådsmedlemmer i Nyborg.

I den socialdemokratiske netavis Pio har Sonja Marie Jensen skrevet et indlæg, hvor hun fortæller, hvordan livet er som ung kvinde i dansk politik:

- Jeg skal stå model til både seksuelle tilnærmelser og hånlige kommentarer, der kun har til formål at nedgøre mig på grund af mit køn og min alder. Det starter oftest med et klask i røven og 'goddag smukke' til byrådsarrangementer, eller når øllene ruller, skriver Sonja Marie Jensen.

Beskyldt for mediestunt
Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede for Sonja Marie Jensens udtalelser. Blandt de mandlige medlemmer af byrådet i Nyborg er der flere, som tager afstand fra at blive mistænkeliggjort.

Også i læserbreve og på de sociale medier må Sonja Marie Jensen tage imod mange hårde ord og beskyldninger, der blandt andet handler om, at det hele er et mediestunt forud for det kommende kommunalvalg til november.

Foto: TV2/Fyn Dansk politik - 26. apr. 2017 - kl. 13:47 DF'er så sexchikane mod 22-årig politiker: - Ej gutter, skru lige ned

Noget af kritikken går også på, at Sonja Marie Jensen burde være gået til borgmesteren frem for pressen med sin kritik.

- Det har bestemt ikke været problemfrit at starte den her debat. Jeg havde ingen forestilling om hvilken hvepserede, jeg stak hånden ind i. Men jeg har ikke fortrudt, at jeg gjorde det, fortæller hun til Fyens Stiftstidende

Har selv et ansvar
Også DR har i programmet Deadline behandlet Sonja Marie Jensens sag.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard og den tidligere minister Birthe Rønn Hornbech fortalte i programmet, at man som kvinde selv har ansvar for at sige fra, hvis man oplever noget af den slags, som Sonja Marie Nielsen fortæller om. Og også mere en en gang, fordi mænd ifølge Pia Kjærsgaard 'godt kan være lidt dumme'.

Foto: TV2/FYN Politik - 26. apr. 2017 - kl. 17:56 V-profil efter sexchikane-udtalelse: Det er et mediestunt

Selv er Sonja Marie Jensen glad for, at hun står til at modtage Helga-prisen.

- Jeg blev overvældet og utrolig ydmyg, da jeg fik beskeden om, at man giver mig en pris for at fortælle om mine oplevelser. Samtidig blev jeg overrasket over, hvor mange kvinder er der berørt af det her. Det findes ikke kun indenfor politik, men alle steder. På lærerværelset, på hospitalsgangene og nede i Netto. Det afspejlede min mailboks i de dage, fortæller hun.

22-årige Sonja Marie Jensen har fået klask i røven ved arrangementer med byrådet i Nyborg Kommune. Foto: TV2/FYN Dansk politik - 26. apr. 2017 - kl. 22:51 Gruppeformand om klask i røven: Problemer med sexisme i byrådet

Sagen er ikke anmeldt
Mens sagen endnu rullede, vedtog byrådet i Nyborg en fælles udtalelse, hvori det blev slået fast, at man tager afstand fra sexchikane.

Sonja Marie Jensen har aldrig offentligt sat navne på den eller de personer, som hun beskylder for sexchikane, ligesom hun heller ikke har politianmeldt sagen.

Se også: Hvis jeg fik en krone hver gang en kvindelig kollega blev klasket i røven, så ...

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen