Unik mulighed: Europæisk land kan få nyt navn

I weekenden var der store demonstrationer i Athen, men navneændring kan være på vej

Grækenland er ikke i fare for at skifte navn. Alligevel var mere end 100.000 grækere i weekenden på gaden i Athen for at protestere mod, at andre end Grækenland skal have noget med navnet Makedonien at gøre. Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Hvis man fortæller en af sine bekendte, at man har været i Makedonien, vil vedkommende formentlig tænke på den tidligere jugoslaviske republik, der ligger nord for Grækenland.

Men siger man det til en græker, vil han stædigt hævde, at man så må have været i den nordlige græske provins af samme navn.

Nu kan navneforvirringen imidlertid snart være fortid.

Således er staten Makedonien og Grækenland nået længere end nogensinde før i snakken om at ændre navnet på staten Makedonien.

- Den regering, der sidder i Grækenland i dag med venstrefløjspartiet Syriza i spidsen, har aldrig været specielt optaget af Makedonien-sagen. Og så er der kommet en socialistisk regering til også i Makedonien, som heller ikke har været lige så optaget af sagen, som den tidligere regering var, siger Mogens Pelt, der er lektor på Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.

Dermed er der både i Makedonien og Grækenland partier ved regeringsmagten, hvor der er en interesse i at gøre op med stridighederne.

- Det de så er i gang med i øjeblikket er at finde et navn, som gør klart, at der ikke i navnet ligger et krav på hele området, siger han.

Historisk strid
Snakken om at ændre navnet på Makedonien er nemlig kulminationen på en 25 år gammel strid, som kommer i kølvandet på en geografisk strid, der særligt i det 20. århundrede har givet anledninger til konflikter i Balkan-området.

Frem til omkring år 1912 var Makedonien nemlig et samlet område, som var en del af Det Osmanniske Rige, indtil det blev erobret af henholdsvis Serbien (som siden kom til at hedde Jugoslavien), Bulgarien og Grækenland.

Det oprindelige område Makedonien, som omfatter det moderne Makedonien og områder af Bulgarien, Grækenland og lidt af Albanien, Kosovo og Serbien. (OBS.: På kortet her er Kosovo ikke adskilt fra Serbien) Grafik: Wikimedia Commons
Det oprindelige område Makedonien, som omfatter det moderne Makedonien og områder af Bulgarien, Grækenland og lidt af Albanien, Kosovo og Serbien. (OBS.: På kortet her er Kosovo ikke adskilt fra Serbien) Grafik: Wikimedia Commons
 

Siden da har der fra de forskellige landes side været gjort krav på det samlede område Makedonien, som de enkelte lande mente tilhørte dem.

Og det seneste højdepunkt i striden var så da republikken Makedonien i 1993 blev uafhængig fra Jugoslavien og dermed udgør omkring en tredjedel af det oprindelige Makedonien - men altså under navnet Makedonien.

- Grækerne siger stadig, at der i Makedoniens forfatning ligger nogle uklarheder, som kunne tyde på, at de stadig ikke hundrede procent har opgivet kravet om et samlet Makedonien, forklarer Mogens Pelt.

Samtidig har makedonerne prøvet at profilere sig på den historiske betydning af navnet Makedonien, blandt andet ved at rejse store statuer af Alexander den Store, som i oldtiden var konge i Makedonien.

- Man har blandt andet også kaldt lufthavnen i Skopje for Alexander den Store-lufthavnen for at gøre krav på den historiske figur og dermed sige, at man var det rigtige Makedonien.

En 28 meter høj Alexander den Store-statue blev i 2011 rejst i Skopje. Foto: AP
En 28 meter høj Alexander den Store-statue blev i 2011 rejst i Skopje. Foto: AP
 

Ændrer navne
Som en del af den nyeste udvikling har Makedonien dog valgt at omdøbe lufthavnen til Skopje Lufthavn, mens en motorvej, der også var opkaldt efter Alexander den Store, nu hedder Venskabsvejen.

- Og så har man i Makedonien sagt, at man godt vil præcisere forfatningen for at gøre det klart, at man ikke har nogen territoriale krav på Grækenland, siger Mogens Pelt.

Derfor er der også fra Grækenlands side en større vilje til at tro på, at Makedonien ikke længere vil gøre krav på navnet.

- Den græske udenrigsminister, Nikos Kotzias, har sagt, han er rede til at rejse til Skopje, nu hvor de har skiftet navn på lufthavnen, så noget tyder på, at vi har den hidtil bedste mulighed for at få denne konflikt løst eller sat i helt andre rammer, siger Mogens Pelt.

Makedoniens premierminister Zoran Zaevin har siddet ved magten siden maj sidste år. Han har siden arbejdet mod en opblødning i forhold til at stå fast på Makedonien-navnet. Arkivfoto: Boris Grdanoski/AP
Makedoniens premierminister Zoran Zaevin har siddet ved magten siden maj sidste år. Han har siden arbejdet mod en opblødning i forhold til at stå fast på Makedonien-navnet. Arkivfoto: Boris Grdanoski/AP
 

Veto i NATO
Fra græsk side har man blandt andet foreslået, at Makedonien kan hedde 'Øvre Makedonien' eller 'Ny Makedonien'. Forslag som den makedonske regering nu tygger på.

Fra Makedoniens side er der nemlig en klar interesse i at komme på god fod med Grækenland.

- Der er en række organisationer, som Makedonien gerne vil med i, blandt andet EU og NATO, og det vil ikke gavne deres sag i forhold til grækerne, hvis ikke de gør noget ved det her. (Grækenland brugte i 2008 sin veto-ret til at blokere for makedonsk medlemskab af NATO, red.).

- Landet er i en elendig økonomisk forfatning, og det er samtidig også et splittet land, hvor der er albanske og tyrkiske mindretal i øst, som er blevet undertrykt af den tidligere regering. Så der er det den nuværende regerings ambition, at en EU-proces kan være med til at stabilisere økonomien og egentlig også landet som en sammenhængende stat, siger Mogens Pelt.

Og hvorfor har Grækenland så pludselig interesse i at hjælpe Makedonien på ret kurs? Forklaringen skal blandt andet findes i Grækenlands store gæld.

- Grækenland har jo heller ikke den bedste anseelse rundt omkring i Europa i øjeblikket, så det vil ikke skade deres sag, hvis de kan gøre noget ved Makedonien-problemet. Og Alexis Tsipras (Grækenlands premierminister, red.) er ikke særlig optaget af den sag, og det er folk, der stemmer på ham typisk heller ikke, siger Mogens Pelt.

Der var i weekenden store demonstrationer mod en græsk opbakning til et navn, der involverer Makedonien, men foreløbig har Tsipras-regeringen valgt at overhøre protesterne, som især var bundet op på nationalistiske partier.

Alexis Tsipras har holdt møde med den græske præsident om forsøget på at ændre Makedoniens navn. Foto: Petros Giannakouris/AP
Alexis Tsipras har holdt møde med den græske præsident om forsøget på at ændre Makedoniens navn. Foto: Petros Giannakouris/AP
 

Det er endnu uvist, hvornår en eventuel navneændring vil træde i kraft.

Tsipras har dog udtalt, at det gerne må gå hurtigt, men at navneændringen ikke nødvendigvis behøver træde i kraft, før Makedonien indlede et forsøg på at blive medlem af EU eller NATO.

45 kommentarer
Vis kommentarer