USA-kilde: Tyrkiet skød russisk kampfly ned over Syrien

Varmesporing får amerikanerne til at tro, at Tyrkiet ramte et russisk kampfly, da flyet var i syrisk luftrum

Denne video viser angiveligt syriske oprørere sammen med den ene af de to russiske piloter fra flyet, der blev skudt ned over Tyrkiet.

Et russisk kampfly blev ramt af et tyrkisk missil, mens flyet befandt sig i luftrummet over Syrien. 

Det oplyser en anonym amerikansk embedsmand til Reuters.

Formodningen bygger på foreløbige oplysninger om varmesporing fra det russiske fly.

Kilden tilføjer, at USA mener, at Ruslands kampfly krænkede det tyrkiske luftrum forud for nedskydningen.

Tyrkiets nedskydning af et russisk fly nær den tyrkisk-syriske grænse har intensiveret de diplomatiske spændinger og øget bekymringen for, at en alvorlig konflikt er under opsejling.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kalder sagen for 'et dolkestød i ryggen' og advarer om, at det vil få 'alvorlige konsekvenser'.

I det her rum styrer Putin sin krigsmaskine

Situationen fik de 28 Nato-landes ambassadører til at mødes tirsdag aften i Bruxelles, hvorefter de opfordrede Nato-landet Tyrkiet til at 'holde hovedet koldt'.

Tyrkiets militær har tidligere sagt, at det russiske kampfly blev skudt ned af to F-16-jagerfly, efter at Su-24-flyet havde krænket tyrkisk luftrum ti gange inden for fem minutter.

Tyrkerne siger, at de også advarede russerne ti gange.

En talsmand for Ruslands militær afviser dog, at bombeflyet havde bevæget sig ind i tyrkisk luftrum, og at Tyrkiets militær skulle have forsøgt på at opnå radio- eller visuel kontakt med dets piloter, inden flyet blev skudt ned.

Rusland: Pilot i faldskærm blev skuddræbt fra jorden

Dette foto viser angiveligt to faldskærme i luften efter nedskydningen af de russiske kampfly. (Foto. AP)
Dette foto viser angiveligt to faldskærme i luften efter nedskydningen af de russiske kampfly. (Foto. AP)
 

Piloterne nåede ifølge flere medier at skyde sig ud af kampflyet med katapultsæder. Dog er den ene pilot efterfølgende blevet dræbt af geværild fra jorden, oplyser det russiske militær.

Den anden pilots skæbne er ikke umiddelbart kendt.

Efterfølgende havde USA's præsident, Barack Obama, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, en telefonsamtale, hvor episoden blev diskuteret.

- De var enige om vigtigheden af at få nedtrappet spændingerne og sørge for at få ordninger på plads, så man kan forhindre, at sådanne episoder gentager sig, lyder det fra tyrkisk side.