USA koger: Derfor splitter sexskandale landet lige nu

USA koger i øjeblikket over med sexanklager mod Trumps højesteretsdommerkandidat, Brett Kavanuagh. Få overblikket over gårsdagens høring og en forklaring på, hvorfor det er så vigtigt her

Følelserne fik frit spil, da der torsdag var høring i sagen om den sexanklagede dommer Brett Kavanaugh.

Sagens to hovedpersoner var tydeligt berørte gennem den ni timer lange høring.

På den ene side er Christine Ford, der beskylder Kavanaugh for at have begået et seksuelt overgreb på hende i 1982.

På den anden side står Trumps dommerkandidat, Brett Kavanaugh, der afviser anklagen.

Og hvis meningerne var delte inden høringen, er de om muligt endnu mere delte efter.

Der tegner sig allerede nu et klart billede af, at republikanerne mener, at Christine Ford er fuld af løgn, hvor demokraterne betvivler Kavanaughs moralske kompas.

Kavanaugh var af Trump kørt i stilling til at blive USAs næste højesteretsdommer.

Men så trådte Christine Ford, lektor i psykologi, frem og fortalte, at Kavanaugh har krænket hende seksuelt til en fest, da hun var 15 og han var 17. Og i slipstrømmen af den anklage fulgte yderligere tre anklager fra andre kvinder om sexovergreb.

Og så stak det af.

OVERBLIK: Anklagerne mod Brett Kavanaugh

* 10. juli offentliggør Præsident Donald Trump, at han nominerer 53-årige Brett Kavanaugh til ny højesteretsdommer i stedet for 81-årige Anthony Kennedy, der går på pension.

* Brett Kavanaugh er i dag dommer ved den føderale ankedomstol i Washington.

* 16. september står den 51-årige lektor Christine Blasey Ford frem i Washington Post og anklager Kavanaugh for forsøg på voldtægt til en fest i 1980'erne. På det tidspunkt var hun 15 år, og han var 17.

* 23. september står en anden kvinde, den 53-årige Deborah Ramirez, frem i magasinet The New Yorker og beskylder Kavanaugh for blandt andet at have tvunget hende til at røre ved hans penis til en kollegiefest.

* Kavanaugh afviser begge anklager.

* 25. september deltager Brett Kavanaugh og hans hustru, Ashley, i et interview på tv-stationen Fox News. I interviewet kalder han beskyldningerne for 'falske'.

* 26. september lægger advokat Michael Avenatti en erklæring på Twitter på vegne af sin klient Julie Swetnick. Hun anklager blandt andet Kavanaugh for at have hældt stoffer og/eller stærk alkohol i 'punch' ved flere fester og for at have 'stået i kø' til gruppevoldtægter af piger i 80'erne. 'Det er latterligt og fra en gråzone. Jeg ved ikke, hvem hun er, og dette er aldrig sket', siger Kavanaugh.

* 27. september skal både Kavanaugh og Ford efter planen afgive forklaring under en høring i Senatets retsudvalg.

* 28. september er det planen, at retsudvalget skal stemme om nomineringen af Kavanaugh. Hvis kandidaten får opbakning i udvalget, er det efterfølgende op til det samlede Senat at godkende ham.

Kilder: Reuters, The New York Times

Derfor er det vigtigt
Som dansker kan det være svært at forstå, hvordan en udnævnelse af en højesteretsdommer i USA kan trække så mange overskrifter og få hele verden til at kigge i USAs retning.

Marie Apitz, der er juridisk analytiker på mediet kongressen.com, som skriver om amerikansk politik, fortæller, at højesteretten i USA har en noget større politisk magt end den i Danmark.

- Højesteretten i USA er meget mere aktiv end herhjemme. De vurderer en række store spørgsmål og kigger på, om det er i overensstemmelse med forfatningen, siger hun og fortsætter:

- De store emner som våben og abort havner tit i domstolene, fordi politikerne ikke tør røre ved det, fortæller hun og understreger, at højesteretten er blevet endnu mere politiseret i takt med, at fløjkrigen i USA er blevet intensiveret.

Præsident Donald Trump har også en stor aktie i hele sagen.

- Hvis Trump får Kavanaugh ind som højesteretsdommer, kan han virkelig understrege en konservativ indflydelse i højesteretten, der kan få kæmpe magt i samfundet, siger hun.

Se også: Kvinden, som kan knuse Trumps kandidat: - Jeg glemmer aldrig hans brølende latter

Artiklen fortsætter under billedet

Brett Kavanaugh afviser fuldstændig at have begået seksuelle overgreb i 80'erne. Foto: AP
Brett Kavanaugh afviser fuldstændig at have begået seksuelle overgreb i 80'erne. Foto: AP
 

Retssag eller jobsamtale
Der hersker ingen tvivl om, at demokraterne vil prøve at sætte Kavanaugh ud af spillet, mens republikanerne forsøger at redde ham.

Og de to politiske fløje havde da også to helt forskellige strategier før høringen.

- Republikanerne prøvede at få det til at fremstå som en retssag. De havde hyret en advokat til at udspørge Christine Ford, fortæller Marie Apitz.

- For hvis det havde været en retssag, havde sagen for det første været forældet. For det andet havde det været påstand mod påstand. Og så er det tit den anklagede, der vinder, siger den juridiske analytiker.

Demokraterne var i en helt anden boldgade.

- De mente, at det ikke skulle ses som en retssag, men en jobsamtale med Kavanaugh. Vi skal se, om han er moralsk troværdig og har nok integritet til at sidde i et af USAs mest magtfulde embeder.

- De har indset, at de ikke kan bevise, at han har begået seksuelle overgreb, men at han har været en del af en kultur, der ikke sætter ham i et godt lys som menneske, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Martha Kavanaugh, dommerkandidatens mor var også tilstede under høringen. Foto: AP/Win McNamee
Martha Kavanaugh, dommerkandidatens mor var også tilstede under høringen. Foto: AP/Win McNamee
 

Følelser i kog
I høringen var det tydeligt at mærke, at både Brett Kavanaugh, Christine Ford, republikanere og demokrater havde en del på spil. Flere gange blev stemmerne hævet, og de to hovedpersoner var flere gange grådkvalte.

Især Kavanaughs optræden overraskede Marie Apitz.

- Kavanaugh lagde en taktik, som var uventet. Mange havde sagt, at hans eneste mulighed var, at han skulle virke fattet og roligt. Men han var rasende i går og rystede næsten.

- Jeg tror, det er en bevidst strategi, at han er så offensiv som muligt. For så kan republikanerne sige, at han ikke har gjort det, fordi han blev så vred.

Også Christine Ford er et troværdigt vidne ifølge Marie Apitz.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at der er mennesker, der frivilligt vil udsættes for det, hun har været udsat for de sidste par uger, for sjov. Hun får dødstrusler, og hendes familie er under konstant beskyttelse.

Også Kavanaugh måtte erkende hendes troværdighed ved at sige, at han troede på, at hun havde været udsat for et overgreb - bare ikke af ham.

Artiklen fortsætter under billedet

Christine Ford var også berørt, da hun afgav forklaring. Foto: AP/Win McNamee
Christine Ford var også berørt, da hun afgav forklaring. Foto: AP/Win McNamee
 

Politiserede medier
Det er ikke en nyhed, at de amerikanske medier har en politisk holdning.

I Washington Post, der er kendt for at være meget kritiske over for Trump, har de fredag en klumme. Her spørger skribenten retorisk: 'Præcis hvor lavt kan de republikanske senatorer synke?' Og beskriver Christine Ford som troværdighedens sjæl.

Går man over til Fox News, landets nok mest konservative medie, er tonen en helt anden. I en klumme her, bliver det sagt, at Brett Kavanaugh må være en af amerikas bedste skuespillere, såfremt han ikke fortæller sandheden til høringen. Og demokraterne bliver også kritiseret i stærke vendinger.

Artiklen fortsætter under billedet

Brett Kavanaugh og hans kone, Ashley, gav mandag et interview til FOX News. Foto: AP/Jacquelyn Martin
Brett Kavanaugh og hans kone, Ashley, gav mandag et interview til FOX News. Foto: AP/Jacquelyn Martin
 

Brett Kavanaugh, 53, svor under høringen, at han aldrig har udsat nogen for seksuelle krænkelser. Foto: AP Politik - 28. sep. 2018 - kl. 01:45 Efter høring om sexanklager: Trump hylder sin kandidat

Afstemning fredag eftermiddag
Det næste kapitel i sagen begynder fredag eftermiddag dansk tid, hvor senatorerne i den juridiske komite skal stemme om, hvorvidt Kavanaughs kandidatur skal sendes videre til afstemning i hele senatet.

- Det ville være et kæmpe nederlag for Trump, hvis han ikke får Kavanaugh igennem som højesteretsdommer. For så skal han ud og finde en ny kandidat, og det kan han ikke nå inden midtvejsvalget i november, fortæller Marie Apitz.

578 kommentarer
Vis kommentarer