USA og Kina genstarter forhandlinger i handelskonflikt

Vi er tilbage på sporet, siger præsident Trump efter møde med Kinas Præsident under topmøde i Japan.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

USA og Kina blev lørdag enige om at holde våbenhvile og genstarte forhandlingerne om handel, som de har strides om i næsten et år.

Det oplyser den amerikanske præsident, Donald Trump, lørdag i forbindelse med G20-topmødet, der afholdes i Osaka, Japan.

Blandt andet vil amerikanerne ikke indføre nye toldsatser på kinesisk eksport, skriver nyhedsbureauerne AFP og AP.

Det gælder "i hvert fald ikke, som det er nu", lød det fra præsidenten på et pressemøde.

Udtalelsen kom, efter at Trump mødtes med den kinesiske præsident, Xi Jinping, sideløbende med topmødet.

De to ledere talte sammen i 80 minutter og mødet var "fremragende og så godt, som det kunne være", tilføjede Trump umiddelbart efter.

- Vi er tilbage på sporet, og vi vil se, hvad der sker, sagde den amerikanske præsident.

Trump fortæller, at han og Xi Jinping også rundede situationen vedrørende den kinesiske telegigant Huawei.

I maj føjede USA selskabet til en sortliste, der betyder, at amerikanske selskaber, der vil sælge dele til Huawei, skal søge om tilladelse først.

Men ifølge avisen Wall Street Journal sagde Trump, at han vil lade amerikanske firmaer sælge højteknologisk udstyr til telegiganten igen.

Præsidenten tilføjede, at hans administration i den nærmeste fremtid vil drøfte, hvordan USA skal håndtere Huawei, skriver avisen.

G20-topmødet finder sted to gange årligt, og her mødes repræsentanter for verdens vigtigste industrilande.

Ifølge Xi Jinping var det nødvendigt at få talt om konfrontationen mellem de to magter, sagde han efter mødet.

- Over de seneste mange år er der sket meget i forholdet mellem USA og Kina. Men én ting er sikkert: Kina og USA nyder begge godt af et samarbejde og taber begge i en konfrontation, lød det.

Udviklingen giver ifølge Reuters en åbning for, at verdens to største økonomier kan løse den handelskonflikt, der har stået på i næsten et år.

I den periode har de store nationer kastet millionstore toldsatser efter hinandens eksportvarer og forstyrret det globale handelsrum.

Inden mødet truede den amerikanske præsident med at forlænge eksisterende toldsatser, så de omfattede al import fra Kina til USA, såfremt mødet ikke kastede noget konstruktivt af sig.

Handelsstriden har allerede kostet virksomheder i begge lande flere milliarder kroner og har rokket ved det globale handelsmarked.

6 kommentarer
Vis kommentarer