USA-senator John McCain er død

John McCain er død efter 13 måneder lang kamp mod kræft i hjernen

Se en kavalkade af McCains største samt mindre heldige øjeblikke fra sin storslåede karriere. (Video: AP)

Den amerikanske politiker og krigshelt John McCain er død. Det oplyser hans familie natten til søndag dansk tid.

McCain, der for 13 måneder siden fik konstateret en aggressiv form for kræft i hjernen, blev 81 år.

'Senator John Sidney McCain III døde klokken 16.28 (lokal tid, red.) 25. august 2018. Sammen med senatoren var hans kone, Cindy, og deres familie. Da han døde, havde han trofast tjent USA i 60 år', lyder det.

'Hos far til det sidste'
Hans datter Meghan McCain oplyser, at hun var ved sin fars side, da han døde på sin ranch, der ligger 200 kilometer nord for Phoenix, Arizona.

- Jeg var hos min far til det sidste. Han var hos mig fra begyndelsen. Han opdrog mig, underviste mig, rettede mig, trøstede mig, opmuntrede mig og støttede mig i alt, jeg gjorde. Han elskede mig, og jeg elskede ham, skriver hun.

Meghan McCain med sin far under valgkampen i 2008. Foto: AP
Meghan McCain med sin far under valgkampen i 2008. Foto: AP
 

John McCain med sin hustru,  Cindy. Foto. AP
John McCain med sin hustru, Cindy. Foto. AP
 

McCains hustru, Cindy McCain, hylder sin afdøde mand i en udtalelse.

- Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest.

Det stod klart, at McCain lå for døden, da familien fredag oplyste, at han havde valgt at indstille behandlingen.

Krigsfange i Vietnam
John McCain var søn og barnebarn af højt dekorerede militærmænd, og han gjorde tjeneste som kamppilot under Vietnam-krigen.

Han blev i forbindelse med en mission i 1967 skudt ned over Vietnam og var i over fem år krigsfange, hvor han gentagne gange blev udsat for tortur. I 1973 kom han hjem på krykker, og han havde resten af livet mén efter skaderne.

Præsident Richard Nixon hilser på den hjemvendte krigsfange i 1973. Foto: AP
Præsident Richard Nixon hilser på den hjemvendte krigsfange i 1973. Foto: AP
 

McCain var krigsfange i over fem år. Foto: AP
McCain var krigsfange i over fem år. Foto: AP
 

Blå bog: John Sidney McCain

* Han blev født 29. august 1936 på en amerikansk flådebase i Panamakanal-zonen.

* Både hans far og farfar var firestjernede admiraler i den amerikanske flåde.

* John McCain blev uddannet fra flådeakademiet i 1958 og blev derefter kamppilot i flåden.

* Hans fly blev i 1967 skudt ned under Vietnamkrigen, og McCain blev taget til fange.

* Efter fem år som krigsfange i Hanoi blev han frigivet og hjemsendt i 1973.

* Han studerede ved National War College og blev i 1977 udpeget som flådens kontaktperson i Senatet.

* Han blev valgt ind i Repræsentanternes Hus for hjemstaten Arizona i 1982.

* Han blev medlem af Senatet i 1987.

* Han var bosat i Phoenix og gift i andet ægteskab med Cindy, som han havde tre biologiske børn og et adopteret barn med. Derudover havde han tre børn fra sit første ægteskab med Carol, hvoraf de to er adopterede.

* Han tabte i 2000 Republikanernes primærvalg til George W. Bush.

* Han blev Republikaneres præsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg 4. november 2008. Her tabte han til demokraten Barack Obama.

Siden 1987 var han senator og repræsenterede staten Arizona i USA’s Kongres i Washington D.C.

I 2000 tabte han republikanernes primærvalg til George W. Bush. I 2008 blev han nomineret som republikanernes præsidentkandidat, men her tabte han til demokraten Barack Obama.

John McCain var kendt som en uafhængig og principfast politiker, der ofte kom på kollisionskurs med sit eget parti. Det var også tilfældet, da han flere gange kritiserede præsident Donald Trump.

For eksempel kaldte han Trumps optræden under topmødet med den russiske leder, Vladimir Putin, i juli for 'en af de mest skammelige præstationer af en amerikansk præsident'.

Trump kondolerer
Trump har heller ikke lagt skjul på sin foragt for John McCain.

Det gav således genlyd, da Trump udtalte, at han ikke opfattede John McCain som en krigshelt og i øvrigt foretrak soldater, der ikke blev taget til fange.

John McCains hjerte bankede især for udenrigspolitik og militæret . Foto. AP
John McCains hjerte bankede især for udenrigspolitik og militæret . Foto. AP

John McCain var tæt på at blive valgt som præsident, men han måtte se sig slået af demokraten Barack Obama. Foto: AP
John McCain var tæt på at blive valgt som præsident, men han måtte se sig slået af demokraten Barack Obama. Foto: AP

Donald Trump har efter McCains død udsendt en kondolence på Twitter.

'Min dybeste sympati og respekt går ud til senator John McCains familie. Vores hjerter og bønner er hos jer', skriver Trump.

Barack Obama, som vandt opgøret om præsidentposten over McCain i 2008, hylder McCains mod.

'Få af os er blevet testet på den måde, som John engang blev, eller har været nødsaget til at udvise den type mod, som han har. Men vi kan alle stræbe efter modet til at sætte det fælles bedste over vores eget bedste', skriver han.

Reaktioner på McCains død:

* - Min dybeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Vores hjerter og bønner er hos jer, skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter.

* - Vores tanker, bønner og dybeste sympati går til McCain-familien. Tak for din tjeneste til landet senator McCain, skriver USA's førstedame, Melania Trump, på Twitter.

* - Karen og jeg sender vores dybeste kondolencer til Cindy og hele McCain-familien, efter at senator John McCain er gået bort. Vi ærer ham for hans tjeneste til dette land, militæret og offentligheden. Hans familie og venner vil være i vores bønner. Gud velsigne John McCain, skriver USA's vicepræsident, Mike Pence, på Twitter.

* - Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest, skriver John McCains enke, Cindy McCain, på Twitter.

* - John McCain og jeg er fra forskellige generationer, vi kom fra vidt forskellige baggrunde, og vi konkurrerede på det højeste politiske niveau. Men til trods for vores forskelligheder delte vi troskabet til noget større - de idealer, som generationer af amerikanere og migranter har kæmpet, marcheret og ofret sig for. Vi så vores politiske kampe som et privilegium og noget ædelt og en mulighed for at tjene idealerne hjemme og rundt om i verden. Vi så dette land som et sted, hvor alt er muligt, og vores statsborgerskab som vores patriotiske forpligtelse til at sikre, at det forbliver sådan, skriver tidligere præsident i USA Barack Obama i en erklæring.

Med henvisning til John McCains tid som krigsfange under Vietnamkrigen tilføjer han:

- Få af os er blevet testet på den måde, som John engang blev, eller har været nødsaget til at udvise den type mod, som han har. Men vi kan alle stræbe efter modet til at sætte det fælles bedste over vores eget bedste.

* - Nogle liv er så levende, at det er svært at forstille sig dem slutte. Nogle stemmer er så klare, at det er svært at tænke på dem tavse. John McCain var en mand af dyb overbevisning og en patriot af allerhøjeste rang. Han tjente samfundet med udgangspunkt i vores lands fineste traditioner. Og for mig var han en ven, som jeg vil savne enormt, skriver tidligere præsident i USA George W. Bush i en erklæring.

* - Senator John McCain mente, at enhver borger har et ansvar for at gøre noget godt med den frihed, som vores forfatning giver os. Og under sin heroiske tjeneste i flåden og sine 35 år i Kongressen levede han ud fra denne overbevisning hver dag, skriver tidligere præsident i USA Bill Clinton i en erklæring.

* - John McCains liv er et bevis på, at nogle sandheder er tidløse. Karakter. Mod. Integritet. Ære. Et liv levet ud fra disse sandheder kaster en lang, lang skygge. John McCain vil kaste en lang skygge. Hans indvirkning på USA er ikke slut. Langt fra. USA vil savne John McCain. Verden vil savne John McCain. Og jeg vil savne ham dybt, skriver tidligere vicepræsident i USA Joe Biden i en erklæring.

* - Dette er en trist dag for USA. Vores land har mistet en dekoreret krigshelt og statsmand. John McCain var en af vores tids giganter, skriver formand for Repræsentanternes Hus i USA Paul Ryan i en erklæring.

Kilde: Nyhedsbureauet AP/ Ritzau

216 kommentarer
Vis kommentarer