USA sender bombefly i luften tæt på Nordkorea

Der er tale om en magtdemonstration, oplyser forsvarsministeriet ifølge Reuters

Foto: AP
Foto: AP

USA sender et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea. Der er tale om en magtdemonstration, oplyser forsvarsministeriet i Washington ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Dette er det længste nord for den demilitariserede zone, som noget amerikansk kamp- eller bombefly har fløjet ud for Nordkoreas kyst i det 21. århundrede. Det viser, hvor seriøst vi tager Nordkoreas hensynsløse opførsel, siger Dana White, der er talskvinde for Pentagon.

Samfund Nordkoreas missil-test fejlede fælt: Trumps hackere kan stå bag

- Denne mission er en demonstration af USA og en klar besked, at præsidenten har mange militære muligheder for at besejre enhver trussel. Vi er parate til at bruge den fulde styrke af vores militære kapaciteter for at forsvare USA og vores allierede, siger DNA White til Reuters.

Udtalelsen kom ganske kort før, at Nordkoreas udenrigsminister skulle tale på FN's generalforsamling.

Pentagon har fortalt, at bombeflyet er en B-1B Lancer og kommer fra den amerikanske base på Guam, og at kampflyet er en F-15C Eagle, der kommer fra Okinawa i Japan.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Flyet på vej fra militærbasen i Japan. Foto: AP
Flyet på vej fra militærbasen i Japan. Foto: AP

Konflikten optrappes
Tidligere lørdag blev der målt et jordskælv på 3,4  Nordkoreas Kilju-område i den nordøstlige del af landet. Målingen blev foretaget Kinas meteorologiske institut.

For bare 20 dage siden blev der sidst registreret et jordskælv i samme område, der viste sig at stamme fra en atomprøvesprængning. Og det har fået det kinesiske meteorologiske institut til at sige, at der nok også lørdag var tale om en 'formodet atomprøvesprængning.'

Nordkoreas konstante afvisning af droppe sit atomtest-program får præsident Trump til at skærpe retorikken endnu mere. Fotocollage: AP Politik Trump til Kim Jong-Un: Sanktioner er intet imod, hvad der venter

Nordkorea gennemførte 3. september sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning, og i løbet af august og september har det gennemført to prøveaffyringer af langtrækkende raketter. I begge tilfælde overfløj de Japan.

Under en tale i FN's Generalforsamling tirsdag truede Trump med at udslette Nordkorea.

- De sanktioner (FN-sanktionerne mod Nordkorea red.) er intet mod, hvad der i sidste ende vil blive nødt til at ske, sagde Trump i talen.

Se også: USA vil straffe Nordkorea - men hvad kan man straffe dem med?

Og det fik Nordkoreas leder Kim Jung Un til at svare tilbage.

- Jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske, senile olding med bål og brand, siger Kim Jong-un fredag.

- Hans (Donald Trumps, red.) bemærkninger har overbevist mig om - snarere end at skræmme eller stoppe mig - at den vej, jeg har valgt, er den rigtige, og at det er den, jeg skal følge, siger Kim Jong-un via det statskontrollerede telegrambureau KNCA med henvisning til landets atomprogram.

Nordkorea har desuden truet med at teste en brintbombe over Stillehavet.

Se også: Trump håner Nordkoreas leder og advarer om at "smadre" landet "fuldstændig"

Trump lod sig dog ikke gå på, at Kim Jung Uns hårde retrorik.

- Nordkoreas Kim Jong Un, der åbenlyst er en tosset mand som ikke har noget imod at sulte eller myrde folk, vil blive udfordret som aldrig tidligere, tordnede Trump efterfølgende på sin private Twitter-profil.