USA spiller med musklerne: Sender bombefly over Sydkorea

For at vise alliancens styrke har USA og Sydkorea udført militærøvelser med bombefly i sydkoreansk luftrum

Her ses det amrikanske B-52-bombefly er ovr Sydkorea. (Video: AP)

Et amerikansk bombefly af typen B-52 har søndag fløjet i luftrummet over Sydkorea, der er USA's allierede.

Det oplyser det amerikanske militær i en skriftlig udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Flyturen i dag demonstrerer styrken og evnerne i alliancen, siger general Curtis Scaparrotti, der leder USA's styrker i Sydkorea, ifølge Reuters.

Beslutningen om at flyve et bombefly over Sydkorea er taget som konsekvens af, at Nordkorea onsdag valgte at prøvesprænge et kernevåben uden varsel.

Tæppebombede Vietnam
B-52-bombeflyet kan medbringe atomvåben, og det blev sendt på vingerne "som svar på de seneste provokerende handlinger fra Nordkorea", lyder det i den skriftlige udtalelse.

- USA er fortsat urokkelig i sit engagement i forsvaret af Sydkorea og sit engagement i at opretholde stabilitet på den koreanske halvø, siger Terrence O'Shaughnessy fra USA's militær videre i meldingen.

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap forlod militærflyet basen i Guam søndag morgen lokal tid og var i luftrummet over Osan i Gyeonggi-provinsen ved middagstid.

B-52-bombeflyet blev også brugt under den kolde krig, og amerikanerne kastede 40 procent af deres bomber mod Irak i 1991 med den her flytype. Det var også det fly, man benyttede under Vietnamkrigen.

Flyet fløj søndag ledsaget af to sydkoreanske F-15-fly og to amerikanske F-16-fly, oplyser begge landes militær ifølge Yonhap.

Tæt på Nordkorea
Det amerikanske bombefly fløj blandt andet over luftbasen i Osan, der ligger cirka 72 kilometer syd for grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

Tidligere søndag lød det fra Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at landet udførte en prøvesprængning af et kernevåben 6. januar som et led i Nordkoreas selvforsvar mod "amerikanske trusler".

Ifølge Nordkoreas myndigheder var der tale om en brintbombe-sprængning, og testen er blevet udført, fordi USA truer med atomkrig, skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA søndag ifølge Reuters.

Den påståede brintbombe-sprængning er blevet kritiseret verden over.

Blandt andet valgte Sydkorea at genindføre propagandaudsendelser på grænsen til Nordkorea som hævn for nabolandets militærhandling.

Ifølge en række eksperter tyder meget dog på, at det ikke var en brintbombe, der blev testet i Nordkorea 6. januar.

Se også: Efter bombesprængning: Nu starter Sydkoreas provokerende modsvar

1 af 2 Billedet her af et stor USAF B-52-bombefly er taget i forbindelse med Golfkrigen i 1991 (Foto: AP)
2 af 2 Her flyver B-52'erne over Osan Air Base i Pyeongtaek (Foto: AP)
51 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere