USA vil have valg i Irak og stop for vold mod demonstranter

Demonstranter i Irak har den seneste måned ønsket reformer af landets styre. Det ønske støtter USA, samtidig med at præsident Trump opfordrer Irans regering til frigive en tidligere FBI-agent

Arkivfoto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix

Der er brug for et valg i Irak samt et stop for den vold, der har kostet flere hundrede demonstranter livet.

Det skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

- Den irakiske regering må sætte en stopper for volden mod demonstranter og fuldføre præsident Salehs løfte om en reform af valgsystemet samt et tidligt valg, står der.

- USA er alvorligt bekymret over de fortsatte angreb mod demonstranter, borgerrettighedsaktivister og medierne samt indskrænkningen af internetadgang i Irak.

Politik Republikanere indkalder Bidens søn som vidne i rigsretsproces

319 døde
De seneste tal fra det irakiske parlaments menneskerettighedskommission viser, at mindst 319 mennesker har mistet livet.

Og søndag mistede tre demonstranter livet, da de blev skudt i det sydlige Irak af regeringsstyrker.

I en række store demonstrationer er der blevet opfordret til grundlæggende reformer i landet.

De voldsomme demonstrationer begyndte for omkring en måned siden.

Især unge irakere har været på gaden i hovedstaden Bagdad og det sydlige Irak for at protestere over korruption, mangel på arbejde og dårlig adgang til basale ydelser som vand og el.

Demonstrationerne har udviklet sig med krav om regeringens afgang, opløsning af parlamentet og en ændring i det politiske system, der blev indført efter den amerikanskledede invasion af Irak i 2003.

Foto: Ritzau Scanpix Politik Trump vil offentliggøre udskrift af tidligere Ukraine-samtale

Iraks regering har under voldsomt pres lovet omfattende reformer i et forsøg på at dulme vreden i befolkningen.

I en fælles udtalelse fra præsident Barham Salih, premierminister Adel Abdel-Mahdi og parlamentsformand Mohammed al-Halbousi lovede regeringen søndag at bekæmpe korruption og arbejde for en valgreform.

Det er disse løfter, som USA nu opfordrer regeringen til at handle på.

Politik Biden afviser bekymring over at skulle kæmpe mod Bloomberg

Ny opfordring
Udover den opsigtsvækkende udmelding om, at man støtter de iranske demonstranter, kommer den amerikanske præsident Donald Trump i samme ombæring med en opfordring til Irans regering.

'Hvis Iran er i stand til at overlevere den kidnappet, tidligere amerikanske FBI-agent Robert A. Levinson, der har været forsvundet i 12 år, ville det være et meget positivt skridt. På samme tid med den information og tro, vi har, har og er Iran i gang med at berige uran. DET VLLE VÆRE ET MEGET DÅRLIGT SKRIDT,' skriver præsident således.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Donald Trump vil måske til russisk militærparade. Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix Politik Trump overvejer vildt Putin-stunt

Levinson forsvandt 9. marts 2007, og den amerikanske regering mener, at det er Iran, der holder om som gidsel.

Sidste billede, man så af ham, kom frem i 2012, hvor han blev fotograferet i en orange fangedragt med en skilt i hånden, hvor han bad om hjælp.

Det kunne se ud til, at Michael Bloomberg melder sig ind i kampen om præsidentembedet. Foto: Jose Luis Magana/AP Politik Avis: Tidligere New York-borgmester vil ind i præsidentræset

Trump skal punge ud. Foto: Ritzau Scanpix Samfund Donald Trump idømt millionbøde

Denne finger fik Juli Briskman fyret. Nu er hun blevet politiker. Foto: Ritzau Scanpix Politik Fyret for Trump-finger: Nu har hendes liv taget en vild drejning

175 kommentarer
Vis kommentarer