USA's flag er atter hejst i Havana

Kerry sagde i tale ved flagceremoni, at 'Cuba er bedst tjent med at blive et ægte demokrati'

Har stryger 'Stars and Stripes' til tops i Havana efter 54 års fravær. (Video: AP)

Det amerikanske flag blev fredag hejst over USA's genåbnede ambassade i Havana for første gang i 54 år.

Ved en ceremoni, der blev overværet af USA's udenrigsminister, John Kerry, blev Stars and Stripes hejst over ambassadebygningen ved havnefronten i Cubas hovedstad for første gang siden 1961.

I en tale ved ceremonien erklærede Kerry, at "Cuba er bedst tjent med at blive et ægte demokrati".

- Vi er overbevist om, at Cubas befolkning vil vide, at USA forbliver en forkæmper for demokratiske principper og reformer.

- Vi er overbevist om, at cubanerne vil være bedst tjent med et ægte demokrati, hvor de er frie til selv at vælge deres ledere med engagement, sagde han.

Ceremonien i Havana fandt sted næsten fire uger efter, at USA og Cuba fornyede deres diplomatiske relationer og opgraderede deres diplomatiske missioner til ambassader.

Åbningen og udenrigsministerens besøg er en historisk milepæl og varsler nye tider og stærkere bånd mellem USA og Cuba, der i årtier har haft et anstrengt forhold.

Foto: AP
Foto: AP

Men begivenheden ventes ikke straks at vende op og ned på det cubanske folks liv.

Handelsembargoen fra 1962, der er afgørende for cubansk økonomi, kan først afskaffes, når Kongressen i Washington beslutter det. Men det ventes, at både demokrater og republikanere bakker op om en sådan ophævelse.

Rejserestriktioner har hidtil forhindret amerikanske turister i at nyde solen i Cuba, men disse ventes at blive lempet som følge af tøbruddet mellem de to lande.

USA's ambassade i Havana blev officielt åbnet 20. juli, hvor også Cubas ambassade i Washington blev en realitet.

Den nye, amerikanske ambassade erstatter det tidligere interessekontor i Havana.

Der er endnu ikke udnævnt en ambassadør, men diplomaten Jeffrey DeLaurentis leder indtil videre ambassaden som såkaldt chargé d'affaires.

Kerry skal i Cuba mødes med dissidenter, som er imod etpartisystemet og lederkulten omkring Castro.

Men dissidenterne var ifølge en aftale med Cuba ikke inviteret med til flagceremonien, hvilket har ført til kritik af præsident Barack Obamas åbning over for regimet i Havana.

 

35 kommentarer
Vis kommentarer