USA's Højesteret skrotter Texas' skrappe abortlov

Strenge restriktioner for abortklinikker i Texas er lovstridige, fastslår USA's øverste domstol

USA's Højesteret kom mandag med en principiel vigtig kendelse, da domstolen erklærede den restriktive abortlov i delstaten Texas ugyldig.

Det ses som en stor sejr i kampen for retten til selvbestemt abort.

Texas indførte nye, stramme regler for abort i 2013, som rammer abortlæger og de klinikker, der udfører aborter. Modstandere af loven mener, at den er udarbejdet med det formål at lukke klinikkerne.

Fem af dommerne i Højesteret mener, at loven, som Republikanerne står bag, lægger en stor byrde på de kvinder, der benytter sig af deres ret til at afbryde en graviditet. Tre dommere giver derimod Texas medhold.

Flertallet af dommere mener, at Texas har gjort det vanskeligere for kvinder at få abort. De mener, at restriktionerne ikke er medicinsk begrundede, og at abortloven i delstaten lægger en hindring i vejen for kvinders grundlovssikrede ret til abort.

Texas har argumenteret for, at abortloven fra 2013 var nødvendig for at beskytte kvinders sundhed.

Reglerne indebærer blandt andet, at abortklinikker lever op til de samme høje kliniske krav, der stilles til hospitaler.

Hillary Clinton, som i næste måned ventes formelt udpeget som Demokraternes præsidentkandidat, betegner i en udtalelse Højesterets afgørelse som 'en sejr for kvinder i Texas og over hele USA'.

- Kampen er ikke slut. Den næste præsident må beskytte kvinders sundhed. Kvinder skal ikke straffes for at benytte deres grundlæggende rettigheder, skriver Clinton i et tweet.

Det er en hentydning til hendes republikanske modstander Donald Trump, der engang sagde, at kvinder, der får foretaget illegale aborter, skal have 'en form for straf'.

3 kommentarer
Vis kommentarer