Annonce:
Annonce:

Våbenhvilen i det østlige Ukraine slår sprækker

Ifølge OSCE, der overvåger situationen i Ukraines oprørsprovinser, bliver fredsaftale krænket

Annonce:
Følg Politik

De lokalvalg, der efter planen skulle have fundet sted i det uroplagede østlige Ukraine i 2015, bliver tidligst afholdt til sommer.

Det vurderer Lamberto Zannier, generalsekretær for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), ifølge Wall Street Journal.

Observatører fra OSCE holder øje med, at sidste års aftale om en våbenhvile i regionen bliver overholdt. Og udviklingen er ikke opmuntrende. Situationen betegnes af Lamberto Zannier som den værste i lang tid.

- Den er virkelig på et lavpunkt lige nu, siger Zannier og tilføjer, at det nok ikke har været værre siden september 2015.

Han taler om 'systematiske krænkelser' af våbenhvilen og fortæller, at begge parter - de ukrainske regeringstropper og de prorussiske oprørere - foretager omrokeringer af tunge våben, der ellers var blevet trukket tilbage i overensstemmelse med den såkaldte Minsk-aftale.

Annonce:

OSCE-chefen nævner også, at der er tegn på, at krigsmateriel igen bliver sendt fra Rusland ind over grænsen til Ukraine.

Det har ikke været muligt for OSCE's observatører på stedet at kontrollere, om det skulle være tilfældet, fordi de konsekvent og "aggressivt" bliver nægtet adgang til at bevæge sig ind de oprørskontrollerede grænseområder.

Kommentarerne fra Lamberto Zannier harmonerer med udtalelser i weekenden fra europæiske politikere, der advarede om, at tiden er ved at løbe ud for Rusland og Ukraine med hensyn til at få implementeret den våbenhvile og fredsaftale, som parterne blev enige om for et år siden i Minsk, fuldt ud.

Udenrigsministrene fra den såkaldte Normandiet-gruppe, Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland, holdt lørdag i München et kort statusmøde om Minsk-aftalen.

Annonce:

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier konstaterede, at selv om der kun er sporadiske kamphandlinger i det østlige Ukraine, 'så er vi stadig et godt stykke fra at implementere Minsk.'

Ifølge aftalen, der blev indgået i den hviderussiske hovedstad i februar 2015, skal der blandt andet holdes regionale valg, som kan danne grundlag for et 'midlertidigt selvstyre' i oprørskontrollerede områder.

Lamberto Zannier mener, at lokalvalgene tidligst vil finde sted til sommer.

- Eller måske efter sommer, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: