Vader i skandaler før gyser: Kan stadig blive magtfuld

Hun blev udråbt til det nye håb i tysk politik, men skandaler koster dyrt for De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, der styrtdykker i meningsmålingerne

Annalena Baerbock er partileder for De Grønne. Foto: Christian Mang  /Ritzau Scanpix
Annalena Baerbock er partileder for De Grønne. Foto: Christian Mang /Ritzau Scanpix
Følg Politik

Det kan være et barsk game at være i politik, hvor man hurtigt kan gå fra top til bund.

Bare spørg Annalena Baerbock.

I forsommeren blev den 40-årige partileder for De Grønne (Die Grünen, red.) spået gode chancer for at erstatte Angela Merkel som tysk kansler efter valget 26. september, og dermed blive den første kansler, som ikke kommer fra hverken SPD eller CDU.

Men det såkaldte grønne håb har spændt ben for sig selv efter en række opsigtsvækkende skandaler.

Hun kan dog stadig få stor indflydelse i en ny regering, vurderer ekspert.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hun blev i foråret udråbt til den nye politiske stjerne i Tyskland. Siden er stjernen i den grad falmet. Nu ligner manden til venstre i stedet en fremtidig kansler. Foto: Michael Kappeler/Ritzau Scanpix
Hun blev i foråret udråbt til den nye politiske stjerne i Tyskland. Siden er stjernen i den grad falmet. Nu ligner manden til venstre i stedet en fremtidig kansler. Foto: Michael Kappeler/Ritzau Scanpix
 

Magtfuld post
Annalena Baerbock har nemlig ikke helt udspillet sin rolle, mener lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Martin Klatt.

- Hun bliver nok ikke kansler, men på den anden side tror jeg heller ikke, at de (CDU eller SPD, red.) vil kunne danne en regering uden De Grønne, så hun kommer jo nok til at blive vicekansler eller udenrigsminister. Hun får en vigtig post i den nye regering, siger han til Ekstra Bladet.

Den socialdemokratiske kanslerkandidat fra SPD, Olaf Scholz, sagde således i begyndelsen af september, at han gerne vil danne regering med netop De Grønne.

- Vi er forskellige partier. Vi har forskellige mål. Men vi har også mange overlap, lød det fra Scholz, der aktuelt er finansminister i Merkels regering og vicekansler.

På den anden side af det politiske spektrum har Armin Laschet og CDU også brug for De Grønne, hvis de vil i regering, mener Martin Klatt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Pyntede på cv'et
I april erklærede Annalena Baerbock sig som De Grønnes kanslerkandidat.

Lynhurtigt skød meningsmålingerne i vejret, og i en af dem, så det ud til at De Grønne kunne vippe selveste CDU - Angela Merkels parti - af pinden.

I juni stod partiet ganske kort til at blive Tysklands største.

Men derefter er det kun gået ned ad bakke takket være Annalena Baerbock.

Først glemte hun at indberette en bonus på 25.000 euro til de tyske skattemyndigheder. Pengene fik hun fra partiet som en slags valgbonus.

Da hun på partiets efterfølgende landsmøde blev grillet på live-tv på en af Tysklands største tv-kanaler, var det heller ikke kun pengene, det handlede om.

Op til landsmødet kom det nemlig frem, at Baerbocks CV var blevet sminket - eller 'for komprimeret', som hun selv forklarede det. Flere udmærkelser passer ganske enkelt ikke, skriver Die Welt.

Baerbocks modkandidat fra CDU Armin Laschet er også forfulgt af skandaler ...

CDU-politikeren Armin Laschet er gået fra succes til fiasko efter flere bommerter.

Tom forside
Henover sommeren er Baerbock også havnet i strid modvind, da det kom frem, at der var plagieret og manglede kildehenvisninger i hendes nye bog 'Sådan skal vi forny vort land', skriver Zeit blandt andre.

Senest afviste hun så at stille op til interview med Tysklands største avis, Bild am Sonntag, fordi hun ikke havde tid. Avisen ville ellers give hende forsiden, så hun kunne fortælle vælgerne, hvordan hun ville reagere Tyskland, hvis hun blev valgt til ny kansler.

Det fik avisen til at trykke en hvid forside med teksten: 'Dette er din side, Fru Baerbock.'

De tyske partier

Det  tyske parlament Forbundsdagen består i dag af i alt 709 medlemmer fordelt på otte partier. De er listet efter størrelse herunder:

CDU -Tysklands Kristelig-Demokratiske Union - er et af de traditionelle store partier i tysk politik med intet mindre end fem kanslere gennem tiderne. Partiet har med Angela Merkel i spidsen siddet på magten siden 2005. Nu hedder partiformanden i stedet Armin Laschet. Han skal forsøge at følge mutti Merkel på posten som kansler. CDU har 200 pladser i Forbundsdagen.

SPD - Tysklands Socialdemokratiske Parti - er det andet af Tysklands store partier, som ofte har været med i regeringskoalitioner. I slutningen af juli overhalede partiet for første gang i 15 år rivalerne fra CDU i en meningsmåling. Partiets kanslerkandidat Olaf Scholz har dermed også øjnene rettet mod kanslerposten. Han er nuværende finansminister og vicekansler i koalitionsregeringen mellem netop CDU og SPD. De har 152 pladser i Forbundsdagen.

AFD - Alternative Für Deutschland - er et forholdsvist nyt bekendtskab i tysk politik. Det indvandre- og EU-kritiske parti på den yderste tyske højrefløj ledes af Jörg Meuthen og Tino Chrupalle. AFD har 88 pladser i Forbundsdagen.

FDP - Frie Demokratiske Parti - er Tysklands liberale parti. Christian Lindner er formand for partiet, der ved sidste valg fik 80 pladser i Forbundsdagen. De kan få en central rolle i den nye regering, hvis valget går deres vej.

Die Linke - Venstrepartiet - er et socialistisk parti på den tyske venstrefløj, som har både Jannie Wissler og Susanne Henning-Wellsow som ledere. Die Linke fik 69 pladser i Forbundsdagen ved seneste valg.

Die Grünen - De Grønne - er som navnet indikerer Tysklands grønne parti. De stormede i foråret frem i meningsmålingerne, men efter en række skandaler står partiet og deres kanslerkandidat Annalena Baerbock nu knapt så stærkt. Partiet kan forme en regering med både CDU eller SPD, men får formentlig brug for et tredje parti for at kunne danne et stabilt flertal. De Grønne har 67 pladser i Forbundsdagen.

CSU - Kristelig-Social Union i Bayern - er CDU's søsterparti fra delstaten Bayern. Partiets leder Markus Söder var tæt på at vinde et kampvalg mod Armin Laschet om at blive kanslerkandidat for de to partier. CSU har seks pladser i Forbundsdagen.

Die Partei - Partiet - er et satireparti i bedste Jacob Haugaard-stil. De har én repræsentant i Forbundsdagen - nemlig partiets stifter og frontfigur Martin Sonneborn.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind