Valg i Italien: Intet klart flertal til Berlusconi

Italiens centrum-højre-alliance får ifølge målinger flest stemmer, men Femstjernebevægelsen er største parti

Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, ser ud til at løbe med flest stemmer sammen med sine alliancepartnere, men der er tilsyneladende intet klart flertal. Foto: AP
Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, ser ud til at løbe med flest stemmer sammen med sine alliancepartnere, men der er tilsyneladende intet klart flertal. Foto: AP
Følg Politik

Ingen ser ud til at have fået et klart flertal ved søndagens parlamentsvalg i Italien, hvor valgstederne lukkede klokken 23.

Det viser målinger foretaget ved valgstederne.

Står disse målinger til troende, har de italienske vælgere i stort tal stemt på en protestbevægelse og på højrepartier.

Tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, ser ud til at løbe med flest stemmer sammen med sine alliancepartnere.

Det er de indvandringskritiske højrepartier Lega og Fratelli d'Italia (Italiens Brødre) samt det mere liberale centrum-højre-parti Noi con l'Italia (Os med Italien).

Berlusconis blok står til at få mellem 33 og 36 procent af stemmerne i alt, viser valgstedsmålinger fra Rai TV.

Valgstedsmålingerne tyder imidlertid på, at de fire partier tilsammen ikke vil få det nødvendige antal stemmer til at kunne danne regering. Det kræver mindst 40 procent af stemmerne, har iagttagere sagt forud for valget.

Centrum-højre-alliancen ser ifølge valgstedsmålingerne ud til at kunne sætte sig på et sted mellem 225 og 265 pladser i Underhuset. Der skal 316 pladser til for at have et flertal.

Den 81-årige Berlusconi var ikke selv opstillet ved valget. En dom i en tidligere skattesag forhindrer ham i at bestride et offentligt embede.

Det klart største parti ser ud til at blive Femstjernebevægelsen. Ifølge en måling får partiet mellem 29,5 og 32,5 procent af stemmerne, rapporterer Rai TV.

Seniorforsker: Berlusconi havde håbet på noget mere

Det foreløbige resultat efter søndagens parlamentsvalg i Italien viser et skuffende resultat for Silvio Berlusconi og partiet Forza Italia.

Sådan lyder fra Gert Sørensen, der er seniorforsker på Københavns Universitet med fokus på blandt andet politisk tænkning i Italien og italiensk identitetshistorie.

- Det er jo kun exit polls, så der er fortsat stor usikkerhed.

- Men ser vi på Centrum-højre-alliancen, som jo har Berlusconi som en ledende figur, så kan vi se, at hans parti, Forza Italia, ikke helt har fået den succes, som man havde forestillet sig.

Resultaterne fra de første exit polls viser stort set dødt løb mellem Berlusconis parti og partiet Lega med Matteo Salvini i spidsen.

- Jeg tror bestemt, at Berlusconi havde regnet med, at hans parti ville være det største. Og det betyder jo også, at Salvini, der hele tiden har peget på sig selv som regeringsleder, vil stå godt i de kommende forhandlinger.

- Det kan godt skærpe de konflikter, der i forvejen er mellem de to partiers ledere, lyder det fra seniorforskeren.

Den helt store vinder af søndagens valg ser umiddelbart ud til at blive Femstjernebevægelsen. Ifølge den foreløbige måling får partiet mellem 29,5 og 32,5 procent af stemmerne, rapporterer Rai TV.

- Det udtrykker et ønske i befolkningen om, at der kommer nye folk ind i parlamentet. Femstjernebevægelsen har altid ført deres valgkamp vendt imod de traditionelle partier, siger Gert Sørensen og tilføjer:

- Og det er jo noget, der har karakteriseret mange af de populistiske bevægelser, som vi har set rundtomkring i Europa.

De foreløbige resultater tyder på, at der ikke er nogen alliance, der får klart flertal efter søndagens valg.

Centrum-højre-alliancen ser ud til at blive størst og kan ifølge valgstedsmålingerne sætte sig på et sted mellem 225 og 265 pladser i Underhuset. Men der skal 316 pladser til for at have et flertal.

Det giver partiet udsigt til at få mellem 195 og 235 pladser.

Hvis valgstedsmålingerne holder, vil Femstjernebevægelsen "være en grundpille i en ny regering", siger Alfonso Bonafede, der er en af partilederen Luigi Di Maios nære allierede, sent søndag aften.

Partito Democratico (PD), som er det regerende socialdemokratiske parti, bliver ifølge valgstedsmålingerne tredjestørst. I alt ser den centrum-venstre-alliance, som PD er en del af, ud til at få mellem 24,5 og 27,5 procent af stemmerne.

Det svarer til et sted mellem 115 og 155 pladser, rapporterer Rai TV.

Et fremtrædende medlem af regeringspartiet siger, at PD er klar til at gå i opposition, hvis valgstedsmålingerne holder stik.

- Hvis dette er resultatet, er det et nederlag for os, og vi vil gå i opposition, siger PD's leder i Underhuset, Ettore Rosato.

Mere sikre prognoser vil komme i løbet af natten til mandag, og det endelige valgresultat ventes klar mandag morgen.

Italiens indenrigsministerium oplyser, at valgdeltagelsen lå på 71,48 procent. Det er en nedgang i forhold til de 75 procent, der stemte ved det seneste valg.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+