Valg midt i læseferien vil koste unge stemmer

Valget er lagt midt i de yngste vælgeres eksamenstid, og de bliver derfor sværere at nå, vurderer valgforsker

Følg Politik

En stor del af de yngste vælgere vil sidde med næsen i bøgerne og nerverne uden på tøjet, når danskerne 18. juni skal i stemmeboksen.

Valget falder sammen med eksamenstiden for de fleste gymnasiale og videregående uddannelser, og ifølge valgforsker Yosef Bhatti fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) vil det gøre indhug på de unge stemmer.

- Det kommer formentlig til at få en negativ konsekvens for de unges valgdeltagelse, når de er optaget af eksaminer, siger han.

En af udfordringerne ved valgdatoen er ifølge Yosef Bhatti, at uddannelsesinstitutionernes tradition med at arrangere paneldebatter med kandidaterne på skolerne mange steder sløjfes med henvisning til, at de unge er på læseferie.

- Og det vil nok kunne flytte nogle procenter på valgdeltagelsen, for paneldebatterne er en hjælpende hånd til de unge, hvis tendens til at stemme til dels er drevet af, at de føler, at de kan overskue politik, siger Yosef Bhatti.

Netop de sløjfede paneldebatter ærgrer 24-årige Anders Ladegaard, der stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti i storkreds Vestjylland.

- Jeg er træt af det, for det er tit først, når vi kommer ud og viser os, at de unge bliver engagerede, og jeg tror, at de kan få sværere ved at komme ned i boksen, når de ikke har set os i en debat, siger han.

Den unge DF'er frygter også, at de manglende samlinger på skolerne kan få flere unge til at stemme i blinde.

- De kan komme til at stemme på nogen, som de egentlig ikke er enige med, fordi de ikke har hørt os debattere, hvad vi hver især står for, siger han og erkender, at valgdatoen nok vil ramme hans eget kandidatur.

- Jeg tror, at jeg kommer til at miste nogle unge stemmer på, at jeg ikke kan få de unge i tale ude på skolerne, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+