600 sosu'er slår alarm: Ældre må undvære bleskift og trøst

Ældre sidder for ofte med en våd ble ifølge sosu'er, som dagligt oplever, at der ikke er tid til at trøste en ældre borger

Aase Merlin på 85 år er en af de ældre, som ifølge hende selv, sidder for længe med en våd ble. Video: Tim Kildeborg Jensen

Hver tredje ansatte i ældreplejen oplever mindst én gang om ugen, at en ældre må gå for længe med en våd ble.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1871 medlemmer af fagforbundet FOA. Det svarer dermed til 600 ansatte i ældreplejen, som mindst på ugebasis oplever våde bleer for længe.

En af dem er Trine Ørnskov, som arbejder i Københavns Kommune.

- Det er utilfredsstillende. Jeg har et stort omsorgsgen, og jeg skal gå på kompromis med den, jeg er, sådan som forholdene er i dag i ældreplejen, siger Trine Ørnskov.

Trine Ørnskov, sosu i Københavns Kommune, må gå på kompromis med sit omsorgsgen. Privatfoto.
Trine Ørnskov, sosu i Københavns Kommune, må gå på kompromis med sit omsorgsgen. Privatfoto.
 

Mangler hænder
Og antallet af våde bleer er vokset ifølge sosu'erne.

For to år siden var det omkring hver fjerde i ældreplejen, som oplevede for sene bleskift på ugentlig basis. I 2013 var det hver femte sosu.

- Vi mangler hænder. Der sker mange ting på samme tid – og bleskift tager tid med demente – så vi må desværre prioritere, fortæller Trine Ørnskov.

13 procent af sosu'erne oplever for våde bleer hver dag ifølge undersøgelsen.

'Lav en garanti for bleskift'
Der er brug for et velfærdsløfte fra politikerne, når det gælder ældres bleer, mener Alzheimerforeningen.

- Man burde lave en garanti for, at man kan få skiftet sin ble i tide. Det ville virkelig give mening for de ældre, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

- Det er en kerneydelse at få skiftet bleerne i tide. Udover ydmygelsen, så er der også en stor risiko for at få sygdomme såsom urinvejsinfektion, fortæller han.

Ældre skal nemlig slet ikke have våde bleer ifølge Alzheimerforeningen. De skal nemlig hjælpes på toilet eller skiftes med det samme.

Ældres hverdag

Et bad om ugen

De ældre har mulighed for at komme i bad ca. én gang om ugen ifølge 6 ud 10 af ansatte i ældreplejen.

Fire procent svarer, at de ældre har mulighed for at komme i bad sjældnere end en gang om ugen.

Rengøring hver anden uge

Det mest almindelige er, at borgerne har mulighed for at få gjort rent ca. hver anden uge. Det svarer et flertal på 56 procent af FOA-medlemmerne.

Kun én nattevagt

45 procent af de ansatte på plejehjem svarer, at der altid kun er én person på vagt om natten på deres afdeling. Yderligere 5 procent svarer, at sådan er det for det meste.

Ingen trøst hver dag

Hvert fjerde medlem i Social- og sundhedssektoren oplever dagligt, at de ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det.

Dårligere service

To ud af tre ansatte på social- og sundhedsområdet oplever, at mulighederne for at imødekomme borgernes behov er forringet i løbet af de senere år.

Kilde: FOA-undersøgelse fra marts med svar fra i alt 2.679 FOA-medlemmer ansat på social- og sundhedsområdet.

376 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere